Либија: Офанзива Гадафија на Мисрату

Велика офанзива снага либијског вође Моамера Гадафија за коју посматрачи кажу да је посљедњи покушај да се из Мисрате протјерају побуњеници, почела је данас послијеподне, праћена снажном артиљеријском ватром и нападом неколико хиљада војника. Напад, у којем је до сада убијено 12 побуњеника, усмјерен је ка центру овог града, а војска напредује са три стране. […]

среда, јун 8, 2011 / 22:57

Велика офанзива снага либијског вође Моамера Гадафија за коју посматрачи кажу да је посљедњи покушај да се из Мисрате протјерају побуњеници, почела је данас послијеподне, праћена снажном артиљеријском ватром и нападом неколико хиљада војника.

Напад, у којем је до сада убијено 12 побуњеника, усмјерен је ка центру овог града, а војска напредује са три стране.

Интензивно бомбардовање Триполија настављено је и ноћас, а снажне експлозије су се чуле у близини Гадафијеве резиденције, јавио је данас Би-Би-Си.

Портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао је да је на Триполи пало више од 60 бомби, као и да је нападима погинула 31 особа, а више десетина рањено.

Амерички предсједник Барак Обама јуче је у Вашингтону поручио да Гадафи мора да напусти власт и да је преда Либијцима, као и да ће притисак на њега јачати, док то не учини.

У Бенгазију, упоришту либијских побуњеника, боравио је и специјални руски изасланик Михаил Маргелов који је рекао да је Москва спремна да преузме улогу посредника у дијалогу Гадафија са побуњеницима.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у међувремену је напоменуо да Русија, ипак, не намјерава да преузме кључну улогу посредника у либијском конфликту, уз оцјену да тај задатак припада Афричкој унији.

Представници Афричке уније међутим, већ седмицама покушавају да посредују у том конфликту, али, за разлику од режима у Триполију, гдје их радо дочекују, у Бенгазију опозиција одбија сваки разговор док Гадафи не оде са власти.

Према подацима УН, од половине фебруара када је почела побуна против Гадафија, у Либији је погинуло између 10.000 и 15.000 људи, а 890.000 је напустило земљу.0 КОМЕНТАРА

  1. Naprijed Gadafi!
    Uz tebe sam.Podignuta radmanovićeva ruka nije srpska.I otpala svakome ko ju je digao protiv libije i libijskog naroda, kojega fašisti tuku na pravdi Boga.
    Imali smo i mi iste neprijatelje kao i ti, nato i alkaidu.Vjerujem da su došli i iz bh plaćenici mudžahedini da se bore na strani fašista iz nato pakta i alkaide.
    Šta ćeš, preci su im se borili na hitlerovoj strani pa ih vuče tradicija.

Оставите одговор