Сепаратизам у Канади расте у западним крајевима, искључиво на економским основама

Сепаратизам буја и у неким од најпросперитетнијих регија на Западу. У Каталонији, у Калифорнији, на сјеверу Италије, у Шкотској… Иступањем из састава Канаде сада се пријети у двије њене економски најуспешније провинције – Алберта и Саскачеван.

недеља, 10 новембра, 2019 / 13:36

Обе припадају Канадским Преријама и налазе се на југозападу земље који је богат нафтом, а има и успјешну аграрну индустрију. Обе провинције традиционално гласају за канадске козервативце. Зато су за либералне становнике источних канадских провинција "кратковиди малограђани који не схватају вриједности и предности либерализма и глобализма".

То је сепаратизму Алберте и Саскачевана, који је дизао главу увијек у време великих економских криза, дало нови садржај и јак импулс. У вријеме Велике депресије је влада Алберте гурала идеју социјалног кредита, а федерална влада била одлучно против. Тада су становници Алберте већ били спремни да једном ногом крену ка свом отцјепљењу од Канаде. Између 1970. и 1980. сепаратисте мобилисала светска нафтна криза.

Сада су духове у Алберти и Саскачевану узбуркали резултати недавних избора. У Преријама су опет убједљиво побиједили конзервативци, док је владајућа у Канади Либерална партија добила једва 10 одсто гласова. Међутим, либерали су опет успјели да добију федералне изборе. Једва-једва, али су успјели и спремају се да у коалицији са једном партијом опет формирају владу у Отави.

На челу и те владе биће несмјењиви лидер либерала Џастин Трудо чији либерални курс у Преријама и презиру и мрзе. Сам Трудо дојадио многима у Канади, али је таквих највише у Алберти и Саскачевану. Породица Трудо деценијама (са малим прекидима) влада Канадом. Пјер-Елиот Трудо је владао земљом 16 година, услиједио је краћи прекид, али је на власт дошао његов старији син Џастин.

За владавине Трудоа старијег – државни дуг Канаде се повећао седам пута. Током три прве године "Џастинове ере" – попео се од нуле до 18 милијарди долара. Трудо-млађи економски гуши Прерије, смањивањем државне подршке нафтној индустрији и блокирајући највећи пројекат Алберте – Крозпланински нафтовод (Trans Mountain).

Исток земље Алберту са презиром назива "канадским Тексасом", имајући у виду и њено богатство и "заосталост". А Алберта и Саскачеван не остају дужни франкофонском истоку Канаде и њиховом либерализму са легализацијом марихуане и "ЛГБТ диктатом".

Поврх свега, либерални Исток се жестоко залаже за затварање нафтних бушотина, због утицаја угљендиоксида на глобално отопљавање. Према анкетама, током последњих десет година да проценат становника Алберте који немају никакву уштеђевину, па живе од плате до плате, повећао се са 29 на 50 одсто. Због свега, становници Алберте и Саскачевана опет масовно желе отцјепљење.

Или Вегзита, по аналогији са Брегзитом, тако се сада скраћено назива отцјепљење Западне Канаде. Присталице Вегзита већ се окупљају Едмонтону и другим градовима Алберте.

Канадски сенатори из Алберте и Саскачевана планирају да створе свој "кокус" који би се бавио отцјепљењем Западне Канаде. А то је корак ка формирању праве политичке партије "западних сепаратиста". А они су већ израчунали да је Алберта током последњих 48 година за развог Квебека издвојила 476 милијарди долара.

У вријеме свјетске финансијске кризе – многи либерални Американци су се спремали да емигрирају у Канаду, али последњих мјесеци масовно одустају. Међутим, економска криза која долази већ је канаду подијелила на два дијела који су у латентном сукобу.

Џастин Трудо неће лако ријешити проблем "западног сепаратизма". Поготово што опет јача и сепаратизам франкофонских провинција. "Квебешки блок" – партија која пропагира независност Квебека – на последњим изборима је утростручила број мандата у парламенту.