Семинар о улози жена у академској заједници

На Универзитету у Бањој Луци у току је тродневни семинар о теми „Родна питања и академска заједница – размјена искустава Шпаније и БиХ“, чији је циљ јачање улоге жене у друштвеној заједници. На семинару који је у организацији Међународне фондације "Улоф Палме" и Универзитета у Бањалуци учествују професори и студенти Универзитета у Бањалуци, предавачи из […]

петак, мај 13, 2011 / 12:23

На Универзитету у Бањој Луци у току је тродневни семинар о теми „Родна питања и академска заједница – размјена искустава Шпаније и БиХ“, чији је циљ јачање улоге жене у друштвеној заједници.

На семинару који је у организацији Међународне фондације "Улоф Палме" и Универзитета у Бањалуци учествују професори и студенти Универзитета у Бањалуци, предавачи из Шпаније који ће говорити о искуствима из своје земље по овим питањима, као и сви грађани који су жељели да учествују.

Проректорка Универзитета у Бањој Луци Валерија Шаула рекла је Срни да је циљ семинара да се о питањима рода и равноправности полова, као и о улози жене у друштву што више и гласније разговара.

"Надамо се да ће се путем овог семинара и других сличних семинара оваквог типа свијест грађана о овим питањима промијенити", рекла је Шаула, истичући да ће полазници семинара добити и сертификате.

Према њеним ријечима, данас ће бити изнесена искуства из области образовања и запослења жена у БиХ, те образовање жена и академска истраживања у Шпанији, жене као књижевни субјекти, политичко представљање жена у БиХ и многе друге теме.

Амбасадор Шпаније у БиХ Алехандро Алваргонзалес који је присуствовао данашњем семинару истакао је да је унутар сваког друштва жена допринос и да њена права треба да се поштују.

"Потребно је да се транспарентије боримо за права жена како би унутар друштва жена у потпуности остварила своја права", истакао је Алваргонзалес.

Полазница семинара Станислава Обућина истакла је да је позитивна ствар овога семинара што могу да се упореде искуства о равноправности жена у друштву са Шпанијом, јер је БиХ друштво у транзицији, а Шпанија то није.

Семинар је почео прије два дана пројекцијом филмова из ове области, а подржао га је и Џендер центар Владе Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *