Секретаријат збрињава 703 породице: Крај године – крај алтернативног смјештаја?

Кроз Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења (ЦЕБ2) чија укупна вриједност за Републику Српску износи 57 милиона марака, биће стамбено збринуте 703 породице.

среда, 2 фебруара, 2022 / 19:52

Циљ овог пројекта је да се интерно расељеним лицима омогући трајно збрињавање тј. да се затворе сви алтернативни видови смјештаја и да се овој категорији становништва обезбиједе нормални услови за живот. Овдје се углавном ради о социјално угроженим категоријама које нису успјеле да ријеше своје стамбено питање.

Имплементација овог пројекта на подручју Републике Српске је започета 2015. године, а финансира се из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе. Од укупних средстава Српској је припало 57 милиона марака, од чега је кредитно задужење 35 милиона, а домаћа средства износе 21 милион марака.

Планирано је да се кроз реализацију овог пројекта на подручју Републике Српске изграде 703 стамбене јединице, од чега 573 стана и 130 смјештајних јединица у установама.

У Дервенти је већ завршена санација објеката старе болнице у геронтолошко-социјалну установу са 100 стамбених јединица, а санација је подразумијевала и набавку електроматеријала, опремање кухиње, набавку медицинске опреме и набавку намјештаја.

У току су радови на још 314 стамбених јединица.

Овим пројектом су обухваћени и радови на Дому пензионера у Требињу, вриједности 85.000 КМ.
У Сокоцу ће бити изграђена и опремљена 64 стана вриједности преко 2,4 милиона марака, а који ће такође бити завршени у фебруару 2022. године.

У мају 2022. године је планиран завршетак стамбеног објекта са 32 стана у Градишци вриједности преко 1,4 милиона марака и стамбеног објекта са 23 стана у Источном Новом Сарајеву вриједности преко 1,5 милиона марака.

Такође, до краја јула у Зворнику ће бити завршена зграда са 37 стамбених јединица, вриједности преко 1,8 милиона марака, у коју ће бити усељене породице из алтернативних смјештаја у овом граду и које ће на овај начин бити стамбено збринуте.

У Добоју је у току изградња и опремање три стамбена објекта са 134 стана, вриједности преко 7 милиона марака, а планирани рок завршетка је септембар 2022. године.

До сада је кроз Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења (ЦЕБ2) стамбено збринуто 359 породица на подручју Бијељине, Братунца, Вишеграда, Градишке, Дервенте, Козарске Дубице, Модриче, Приједора, Рудог, Требиња и Фоче.

У току су радови на још 314 стамбених јединица, и то у:

  1. Сокоцу – изградња и опремање 64 стана, вриједности преко 2,4 милиона марака, који ће бити завршени у фебруару 2022. године;
  2. Требињу – Дом пензионера, приближне вриједности 85 хиљада марака;
  3. Градишци – изградња и опремање стамбеног објекта са 32 стана, вриједности преко 1,4 милиона марака, планирани рок завршетка је мај 2022. године;
  4. Источном Новом Сарајеву – изградња и опремање стамбеног објекта са 23 стана, вриједности преко 1,5 милиона марака, рок завршетка је мај 2022. године;
  5. Зворнику – изградња и опремање стамбеног објекта са 37 станова, вриједности преко 1,8 милиона марака, планирани рок завршетка је јули 2022. године;
  6. Добоју – изградња и опремање три стамбена објекта са 134 стана, вриједности преко 7 милиона марака, планирани рок завршетка је септембар 2022. године.