Шековићи добили најмодернији стакленик

На локацији бивше Касарне "Бишина" у општини Шековићи данас је свечано отворен стакленик за производњу органског љекобиља, меда и кошница у који је уложено четири милиона КМ. Стакленик је највећи за ове намјене у региону и опремљен је насавременијом техником, уз потпуно аутоматизован систем производње и надзора. Изградњу стакленика површине 5 017 метара квадратних финансирали […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 18:49

На локацији бивше Касарне "Бишина" у општини Шековићи данас је свечано отворен стакленик за производњу органског љекобиља, меда и кошница у који је уложено четири милиона КМ.

Стакленик је највећи за ове намјене у региону и опремљен је насавременијом техником, уз потпуно аутоматизован систем производње и надзора.

Изградњу стакленика површине 5 017 метара квадратних финансирали су Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), Влада Чешке и Фондација "Мозаик". Објекат су свечано отворили директор сарајевске Фондације "Мозаик" Зоран Пуљић, директор програмске канцеларије УСАИД-а Алер Грубс и начелник општине Шековићи Момир Ристић.

Ради се о пројекту "Екобиље – оснаживање жена кроз органску производњу љекобиља" којим је, кроз производњу лаванде и медоносног биља намијењеног за испашу пчела, планирано да се упосли 100 жена из сеоских подручја у општинама Шековићи, Осмаци и Живинице.

Директор "Мозаика" Зоран Пуљић рекао је да ће бити засађено 900 000 садница лаванде, а након тога пресаднице воћа и поврћа, што ће донијети додатну финансијску корист и дуготрајно овај стакленик позиционирати на тржишту БиХ и региона.

Партнери у пројекту су фирма "Еко- мозаик" и општинске власти из Шековића, које су обезбиједиле све неопходне имовинско-правне и инфраструктурне претпоставке за реализацију овог, за ту неразвијену општину историјског инвестиционог подухвата.

Начелник Шековића Момир Ристић увјерен је да ће та општина у будућности бити позната по производњи органскиг меда и медоносног биља.

"Вјерујем да ће мед који овдје буде произведен бити заштитни знак општине Шековићи у региону и читавој Европи. Шековићи су имали срећу да добију један овакав пројекат, али вјерујем да је ово поднебље, гдје нема јаких загађивача у кругу од 50 километара, идеално за развој ове дјелатности", рекао је Ристић.

На производњи медоносног биља у стакленику су тренутно сезонски упослене 62 раднице, но развојем производње и пласмана, планирано је да се запосли још жена из ове три општине.

У "Еко-мозаику" вјерују да ће за неколико година са висоравни Бишина, која се налази на 800 метара надморске висине, моћи да пласирају 50 тона меда годишње, на тржиште БиХ и неке иностране дестинације.0 КОМЕНТАРА

  1. Имам деформацију да прогуглам, и не знам хоће ли бити корисно

    EkoMozaik je u preduzeće u stopostotnom vlasništvu Fondacije Mozaik, gdje zajedno sa drugim preduzećima u osnivanju čini sastavni dio inovativnog korporativnog koncepta „Social Enterprise“ ove Fondacije. Osnovan je zahvaljujući podršci partnera iz Češke Republike i Opštini Šekovići. Pored svog primarnog cilja da ostvari profit koristeći konkurentske prednosti ruralnih dijelova BiH, EkoMozaik je društveno odgovorno preduzeće koje će stvoriti održiva radna mjesta te svu svoju zaradu kroz Fondaciju Mozaik uložiti u razvojne projekte širom Bosne i Hercegovine.

    http://www.mozaik.ba/index.php?id=osoblje

Оставите одговор