Данас је Свјетски дан музике

Поводом Свјетског дана музике водимо вас на мало путовање… Свјетски дан музике се већ пуних 29 година званично обиљежава и прославља у преко 340 градова, у више од стотину земаља свијета. Празник музике је почео да се прославља 1982. године, на иницијативу француског Министарства културе. Музика (грчки: μουσική – умјетност муза) је уметност стварања уређених […]

уторак, јун 21, 2011 / 18:01

Поводом Свјетског дана музике водимо вас на мало путовање…

Свјетски дан музике се већ пуних 29 година званично обиљежава и прославља у преко 340 градова, у више од стотину земаља свијета. Празник музике је почео да се прославља 1982. године, на иницијативу француског Министарства културе.

Музика (грчки: μουσική – умјетност муза) је уметност стварања уређених односа између тонова.

Упоредо са човјечанством развијала се и музика, још од античке Грчке музика је сматрана одразом уређености самог космоса. Тачна дефиниција шта музика јесте а шта није, није могућа.

Није обавезујуће да музику прави човјек, поготово ако хоћемо да узмемо у обзир пијев птица и сличне звукове из природе. Безбрижно звиждање, звуци кретања локомотиве као и штимовање инструмената су други гранични случајеви код којих је сваки покушај постављања оштре границе између музике и "не-музике" немогућ.

Одавно су познати утицаји музике на људске осјећаје, тако да се она од давнина користи у терапијске сврхе. Свима нам прија када након напорног радног дана или кафе са пријатељицом која никако да престане да прича дођемо кући и у миру дома свога послушамо своју омиљену пјесму.

Обиђимо свијет уз музику, почињемо на црном континенту:

Настављамо на континенту, изворишту омиљених серија наших домаћица:

Чека нас највећи континент:

Затим земља кенгура:

А из европе, врло двосмислено:

Из сјеверне америке врло сјеверно:

И на крају, као што смо већ нагласили музику не ствара само човјек, Антарктика:0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор