04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

СББ послушао Бећиревића и скинуо захтјев за смјенама Осмића и Лагумџије

Клуб посланика Савеза за бољу будућност БиХ повукао је са дневног реда данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ захтјев за смјену министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића, док је захтјев за смјену министра иностраних послова Златка Лагумџије остао тачка дневног реда. Шеф Клуба посланика СББ-а Мирсад Ђугум негирао је аргумент СДП-а да би било лоше […]

четвртак, 3 јула, 2014 / 13:53

Клуб посланика Савеза за бољу будућност БиХ повукао је са дневног реда данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ захтјев за смјену министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића, док је захтјев за смјену министра иностраних послова Златка Лагумџије остао тачка дневног реда.

Шеф Клуба посланика СББ-а Мирсад Ђугум негирао је аргумент СДП-а да би било лоше смијенити Лагумџију са мјеста министра иностраних послова уочи донаторске конференције за БиХ.

"Донаторска конференција одговорност је предсједавајућег Савјета министара Вјекослава Беванде", рекао је Ђугум и додао да Лагумџијина смјена неће бити окончана до 16. јуна, за када је заказана донаторска конференција, тако да то не може бити сметња за њено одржавање.

Према његовим ријечима, упозорења СДП-а да ће у случају смјене једног њиховог министра сви кадрови ове странке напустити Савјет министара неодговорна су према бирачима и грађанима, те представљају уцјену парламента.

"Ми нећемо пристати на то. Није у реду да се политика једног парламента и Савјета министара персонализује", истакао је Ђугум.

Он је додао да је став СББ-а да СДП треба до идућег засједања Представничког дома да предложи свог кандидата за мјесто министра безбједности које је упражњено након смјене Фахрудина Радончића.

Предсједавајући Клуба посланика СДП-а Саша Магазиновић оцијенио је да СББ има право на политичку независност, али да овај случај нема везе са министром и Министарством иностраних послова, већ са предизборном кампањом.

"Доказ за то је да је СББ јутрос на састанку Комисије за спољне послове подржао извјештај Министарства иностраних послова", закључио је Магазиновић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Драго Калабић сматра да је расправа СДП-а и СББ-а примјер како велике странке којима су "пуна уста" државе, страначки интерес стављају испред општег.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић на почетку данашње сједнице овог дома затражио је да Савез за бољу будућност скине са дневног реда захтјев за смјену министара одбране БиХ Зекеријаха Осмића и иностраних послова Златка Лагумџије.

Бећировић је навео да приликом подношења иницијативе за смјену министара из реда СДП-а нису биле овакве околности.

„Имамо потпуно нове околности, јер су се десиле катастрофалне поплаве“, подсјетио је Бећировић, оцијенивши да је задатак власти да мобилишу све снаге и ресурсе за превазилажење посљедица поплава.

Према његовим ријечима, проблем је вријеме, будући да за три мјесеца треба да буду одржани општи избори.

„Вјерујем да никоме није циљ да обезглавимо извршну власт, посебно уочи донаторске конференције“, каже Бећировић.

Он је рекао да би у случају смјене једног од двојице министара СДП-а дошло до смјене и других чланова СДП-а из Савјета министара БиХ.

„Да ли заиста желимо да уђемо у ту позицију?“, упитао је Бећировић.Оставите одговор