Савјет бебједности УН деблокирао 1.5 милијарди долара Либији

Савјет безбједности УН саопштио је да ће 1,5 милијарди долара замрзнутих либијских средстава бити деблокирано како би се пружила хитна помоћ у реконструкцији Либије. Након двије седмице блокаде и противљења Јужне Африке, Комитет за санкције Савјета безбједности УН усвојио је амерички приједлог да се одмрзне 1,5 милијарди долара либијских средстава. Одлука је донесена након што […]

петак, 26 августа, 2011 / 09:18

Савјет безбједности УН саопштио је да ће 1,5 милијарди долара замрзнутих либијских средстава бити деблокирано како би се пружила хитна помоћ у реконструкцији Либије.

Након двије седмице блокаде и противљења Јужне Африке, Комитет за санкције Савјета безбједности УН усвојио је амерички приједлог да се одмрзне 1,5 милијарди долара либијских средстава.

Одлука је донесена након што је постигнут договор САД и Јужне Африке да се текст приједлога донекле измијени тако да ће у тексту бити наведено да ће се та средства расподјелити релеватним властима, умјесто изричитог помињања Прелазног националног савјета.

Јужна Африка не признаје побуњеничку владу Либије, која још није добила признање свих држава чланица Афричке уније.

Од тих одмрзнутих средстава, која се ионако налазе у америчким банкама, око пола милијарде намијењено је међународним хуманитарним организацијама, још толико за куповину савјет како би исплатио зараде и за кључне социјалне услуге, као што су школство и здравство, горива и других добара за цивилне сврхе, а од преосталог новца, око 500 милиона је намијењено за Прелазни национални савјет.

САД истичу да су приједлог саставиле у сарадњи са Прелазним националним савјетом и да ништа од тих средстава неће бити употребљено за војну опрему или активности.

Савјет безбједности УН је у резолуцијама у фебруару и марту замрзао милијарде долара на рачунима који припадају Моамеру Гадафију, члановима његове породице и људима из његовог најужег окружења, као и средства либијских компанија, центалне банке и националне нафтне компаније.

Укупан обим тако замрзнутих средстава само у САД је око 37 милијарди долара.

Претходно је Контакт група за Либију одлучила да покрене процес деблокаде замрзнуте имовине пошто су либијски побуњеници тражили хитну помоћ од пет милијарди долара.Оставите одговор