Савезници Сарајева и Вашингтона одсијецају главе демонстрантима

Врховни суд Саудијске Арабије осудио је на смрт одсијецањем главе 14 особа, међу којима је и студент који је требало да студира у САД. Да је Башар ал-Асад пробао да уради демонстрантима против себе, тон медија Запада би био сасвим другачији.

четвртак, 27 јула, 2017 / 08:32

Они су осуђени на смрт због учешћа у протесту против владе у тој земљи.

Студент Мујтаба ал-Сувејкет и још 13 мушкараца придружили су се протестима који су постали познати као „арапско прољеће“ 2011. и 2012. године. Они ће бити погубљени уколико пресуду одобри држава.

Према наводима организације за заштиту људских права Амнести интернешнал, они су проглашени кривим за „оружану побуну против владара“, „изазивање хаоса“, „употребу молотовљевих коктела“ и „пуцање на безбједносно особље“.

„Потврђујући ове казне, власти Саудијске Арабије показале су своју немилосрдну посвећеност употреби смртне казне као оружја за сузбијање неслагања и неутрализацију политичких противника“, навео је у саопштењу директор кампања за Блиски исток, у Амнести интернешналу, Самах Хадид.

Он је навео да је потпис краља Саламана сада све што стоји између осуђених и погубљења.

Ал-Сувејкет је ухапшен на аеродрому када је пошао на студије на Универзитет у Мичигену 2012. године.

Америчка федерација наставника позвала је 15. јула предсједника САД Доналда Трампа да помогне да се обезбједи одустајање од казне за студента.

„Пријетња Саудијске Арабије да обезглави своје грађане због присуствовања антивладиним протестима је незамисливо и одвратно кршење међународног права и основа човјечанства. Молимо предсједника Трампа, као носиоца стандарда за нашу велику нацију, да уради све што је у његовој моћи да заустави злочине који би иначе могли да се догоде у Саудијској Арабији“, апеловао је предсједник Америчке федерације наставника Ранди Вејнгартен.Оставите одговор