12:44 Тужилаштво БиХ "преузело" случај Давида Драгичевића, али не истражује убиство, него повреду службене дужности12:34 Мјешовити тим: Министрица Давидовић обишла фудбалере са Дауновим синдромом12:30 Је ли могуће да ће коначно неко одговарати: Вишковић тражи одговорне за уништење 1.300 вакцина у Приједору12:19 Република Српска и Покрајина Војводина - специјално и паралелно управљање отпадом (провјерите јесу ли портпароли то добро превели у загради)09:59 Гробар-лопаташ: Кловн Инцко на сахрани Јована Дивјака09:36 Фолклор у Хрватској: Јесте ли згрожени?08:18 Стоп лицемјерју: Српска и Србија се слажу са Хрватским поштама!19:21 ПДП након партијског састанка тражи од Вишковића да одговори да ли се Влада РС кришом задужила 800 милиона КМ17:05 Никола Дабић: Срдачан поздрав из Републике Српске за Шејлу Камерић16:46 Какву је приредбу припремила администрација Градског Сина Драшка за 22. април?

Шаровић након састанка са ПДП: Савјет министара ће формирати ко буде имао 22 посланика

Представници СДС-а и ПДП-а, предвођени председницима странака Мирком Шаровићем и Браниславом Бореновићем, састали су се данас у Бањалуци, а на дневном реду је било неколико питања.

среда, 16 октобра, 2019 / 15:33

Међу њима су изборно законодавство у БиХ, јавни сервиси, пре свега РТРС, скора посебна седница Народне скупштине РС, деблокада рада Парламентарне скупштине БиХ, али и формирање власти на бх.нивоу.

Председника СДС-а Мирко Шаровић је истакао да "власништво" на преговарање око формирања Савета министара БиХ не припада само странкама – СДА, ХДЗ БиХ и СНСД, уз оцену да они то раде "неуспешно годину дана".

– Наше легитимно право је да радимо исте ствари, са шансама које су такве какве јесу. Савет министара БиХ не формира онај ко мисли да има право на то или да му то припада. Сви смо ми легитмни, а Савет министара ће формирати онај ко успе, може, и способан је да направи коалицију са 22 посланика. Све остало је празна прича – казао је Шаровић.

Поручио је да опозиционе странке из Републике Српске "неће са стране немо посматрати", али је и додао да не желе да "прејудицирају решење", иако је скренуо пажњу да су "све опције у игри".

– Постојећа тројка покушава да АНП сведе на докумнент од 25 страница како би га прилагодили потребама партнера из РС, односно СНСД-у, и на неки начин заварају јавност. У суштини то је документ који нас води у НАТО – рекао је Шаровић и додао да би "АНП решио тако да не буде на дневном реду до наредног изборног циклуса".

Подвукао је да ће "већину правити са онима са којима могу доћи до броја од 22". Рекао је и да су "разговарали и раговараће" са лидером ДНС-а Марком Павићем, чија је странка недавно изразила незадвољство досадашњом коалицијом са СНСД-ом.

-Ако буде заједничке хемије, странка су која је увек добродошла – навео је Шаровић.

Он је данас говорио и о томе да СДС и ПДП имају припремљене документе и предлоге у којем правцу мењати изборно законодавство на нивоу БиХ, те да је основни циљ да се врати поверење грађана у изборни процес.

Додао је да ће у наредном периоду још усагласити ставове и настојати заједнички деловати, те заинтересовати и друге странке у БиХ, али и јавност.

Критковао је и рад РТРС-а, те нагласио да ће његова странка припремити сет за посебну седницу скупштине Српске.

– Мислимо да ће то бити важно место где ћемо изнети ставове. Уколико се она закаже, равноправно би требало да учествују све парламентарне странке у РС, а не да се дневи ред и закључци диктирају са једног места – казао је Шаровић.

Према речима председника ПДП-а Бранислав Бореновић са постојећим Изборним законом БиХ, сваки наредни избори би били "обесмишљени". Истакао је да су сва решења његових измена прихватљива, па и идеје о спајању локалних и општих избора у БиХ.

– ПДП и СДС имају конкретне предлоге. ПДП има готов документ који може ићи у парламентарну процедуру, а и СДС је на трагу сличних решења. Нећемо одустати – поручио је Бореновић.

Навео је и да имају решења како одблокирати рад Представничког дома Парламентаране скупштине БиХ.

– Учинићемо све да то тело функционише и да се одблокира десетине споразума који чекају ратификацију, да би се отворили инфраструктурни пројекти од скоро две милијарде КМ, од чега се око милијарда КМ односи на РС – истакао је Бореновић.

Подсетио је да су СДА, ХДЗ БиХ и СНСД започели преговоре о заједничком формирању власти на нивоу БиХ, а додао да је легитимно право свакога да тражи политичке партнере.Оставите одговор