Саркози у Анкари поновио противљење уласку Турске у ЕУ

АНКАРА – Председник Француске Никола Саркози рекао је данас у Анкари да се противи чланству Турске у Европској унији и додао да би обе стране требало да размотре другачије решење за турске тежње да постане члан европске породице. „Имамо тачку размимоилажења која је добро позната”, казао је Саркози на конференцији за новинаре са турским колегом […]

петак, фебруар 25, 2011 / 20:55

АНКАРА – Председник Француске Никола Саркози рекао је данас у Анкари да се противи чланству Турске у Европској унији и додао да би обе стране требало да размотре другачије решење за турске тежње да постане члан европске породице.

„Имамо тачку размимоилажења која је добро позната”, казао је Саркози на конференцији за новинаре са турским колегом Абдулахом Гулом, пренио је Ројтерс.

„Разговарали смо као државници, што значи да смо покушали да разумијемо наше црвене линије, са циљем изналажења путева за будућност који не би дестабилизовали Европу, али ни унизили турско друштво које се модернизује”, рекао је Саркози.

Он је поновио да се његова земља залаже за привилеговано партнерство Турске и ЕУ, али не и за њено пуноправно чланство.

Гул, чија је земља изразила разочарање због кратке посјете француског лидера, који је у Анкари боравио шест сати, изјавио је да чланство у ЕУ остаје приоритет за Турску и позвао Француску да не блокира преговоре о приступању Анкаре Унији.

„Очекујемо да ЕУ држи ријеч када је у питању процес приступања Турске Унији”, рекао је Гул.

Турска је још 1999. године добила статус земље кандидата за улазак у ЕУ, а приступне преговоре започела је 2005. године.

Од 35 преговарачких поглавља до сада је, међутим, затворила само једно, о 12 још трају преговори, а 18 је замрзнуто због противљења појединих чланица Уније, између осталих Француске и Кипра.

Француска је блокирала пет поглавља, укључујући она о монетарним питањима, да би на тај начин изразила своје оштро противљење европским аспирацијама муслиманске Турске, у којој живи 75 милиона људи, подсјетио је Ројтерс.

Саркози се у Анкари састао и са турским премијером Реџепом Ердоганом.

Званичници у Паризу раније су најавили да ће Саркози у Анкари са Гулом и Ердоганом разговарати углавном о темама које се тичу Г20, којом Француска предсједава и блискоисточним питањима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *