Влада интервентно откупљује прасиће

Влада Републике Српске усвојила је закључак Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да је потребно извршити интервентни откуп живе стоке од пољопривредних произвођача за потребе домаћих месопрерађивача, јер на тржишту РС постоје значајни тржишни вишкови товних свиња. Према подацима Удружења пољопривредних произвођача-свињогојаца, на тржишту РС тренутно постоји 6 500 грла тржишних вишкова товних свиња, што […]

петак, фебруар 25, 2011 / 21:08

Влада Републике Српске усвојила је закључак Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да је потребно извршити интервентни откуп живе стоке од пољопривредних произвођача за потребе домаћих месопрерађивача, јер на тржишту РС постоје значајни тржишни вишкови товних свиња.

Према подацима Удружења пољопривредних произвођача-свињогојаца, на тржишту РС тренутно постоји 6 500 грла тржишних вишкова товних свиња, што је посљедица поремећених односа у понуди и тражњи.

Интервентни откуп товних свиња за клање неопходан је да би се очувала рентабилност производње свиња и свињског меса, узимајући у обзир кретање цијена током прошле године. Интервентним откупом значајно би се уштедјела концентрована сточна храна, јер су свиње за клање достигле генетски потенцијал у прирасту за месо, односно даље држање и исхрана доводе до смањења квалитета свињске полутке, а самим тим и повећања укупних трошкова това.

Министарство је због тога предложило да се, по проведеној процедури избора откупљивача, односно месопрерађивача, који би преузели тренутни вишак свиња са тржишта, одобре новчана средства за интеревентни откуп који би откупљивачи били дужни реализовати у року 30 дана по потписивању уговора и добијања новчаних средстава, под условом да имају обезбијеђене банкарске гаранције.

Минимална откупна цијена коју ће откупљивачи платити не може бити нижа од 2,50 КМ по килограму без ПДВ-а, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Процијењена вриједност тржишних вишкова свиња које ће бити обухваћене интервентним откупом износи око 2.100.000 КМ, од чега ће 50 одсто вриједности бити одобрено одабраним откупљивачима у виду аванса, а преостали износ до пуне цијене ће се платити директно на рачуне пољопривредних произвођача од којих је извршен откуп, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Поврат укупних новчаних средстава по основу аванса изабрани откупљивачи – месопрерађивачи ће извршити на сљедећи начин: – 50 одсто новчаних средстава од утврђене вриједности интервентног откупа у року пет мјесеци од дана закључивања уговора, а преостали дио најкасније 30. новембра.

Авансна средства се искључиво морају употријебити за откуп свиња у овој години и не могу се користити за измиривање насталих обавеза према произвођачима свиња у протеклом периоду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *