Сарајево: Полиција привела па пустила екипу РТРС

Екипу РТРС-а привела је данас полиција Кантона Сарајево. Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује данашњи поступак полиције у Сарајеву која је привела ТВ екипу Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ док је на Грбавици радила свој новинарски посао. "Сматрамо овакав поступак полиције недопустивим и непримјереним за цивилизовано друштво какво треба да буде у БиХ. Тај чин представља […]

петак, март 29, 2013 / 14:05

Екипу РТРС-а привела је данас полиција Кантона Сарајево.

Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује данашњи поступак полиције у Сарајеву која је привела ТВ екипу Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ док је на Грбавици радила свој новинарски посао.

"Сматрамо овакав поступак полиције недопустивим и непримјереним за цивилизовано друштво какво треба да буде у БиХ. Тај чин представља бруталан притисак на рад медија и новинара“, саопштено је из Удружења новинара Републике Српске.

Удружење новинара Српске позвало је надлежне институције власти Сарајевског кантона и града Сарајева да проведу поступак и да санкционишу одговорне за овај непримјерени инцидент.

"Ако изостане осуда власти, Удружење новинара Републике Српске обавијестиће све релевантне међународне организације, као и Међународну федерацију новинара да институције власти у Сарајеву застрашују и врше притисак на новинаре и медије из Српске“, истиче се у саопштењу.

Новинара РТРС Бранку Кусмук и сниматеља Обрада Млађена позвала је данас полиција Кантона Сарајево на саслушање у Полицијску станицу Ново Сарајево.
Ухапшено лице чији су инцијали Б.Г.

Новинарска екипа РТРС-а која је приведена данас у полицијску управу Ново Сарајево, пуштена је прије неколико минута

Екипа РТРС коју чине новинар Бранка Кусмук и сниматељ Обрад Млађен били су скоро сат и по времена у просторијама полицијске управе, рекао је за сајт РТРС-а новинар са терена, Гвозден Шарац. Додао је да су Кусмукова и Млађен пуштени након што су дали изјаву коју су потписали као свједоци једног догађаја.

Екипа РТРС била је на задатку у сарајевском насељу Грбавица, у тренутку када је полиција МУП-а Кантона Сарајево вршила привођење једне особе, па су припадници полиције привели и екипу РТРС као свједоке тог догађаја.

Полиција каже:

Полиција у Сарајеву ухапсила је лице чији су иницијали Б.Г. /52/ јер је спречавао полицију у вршењу службене радње, а о околностима овог догађаја саслушана је новинарска екипа Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

У својству свједока овог догађаја, новинарска екипа РТРС-а саслушана је данас у просторији Друге Полицијске управе, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

У саопштењу се наводи да су данас у 10.00 часова полицијски службеници Друге Полицијске управе, ради обављања разговора са Б.Г, због раније почињеног прекршаја из Закона о прекршајима против јавног реда и мира Кантона Сарајево, дошли на адресу становања у Улици Грбавичка, општина Ново Сарајево, претходно најавивши вријеме доласка.

Том приликом, супруга Б.Г. позвала је полицајце да уђу у стан, гдје су полицијски службеници, поред Б.Г, затекли и екипу РТРС-а која је са њим обављала и снимала разговор.

У саопштењу се додаје да су полицијски службеници закључили да не могу обавити разговор у таквим околностима и да ће то учинити касније, те кренули да напусте стан, али је у том моменту Б.Г. устао, закључао улазна врата стана, кључ ставио у џеп и онемогућио полицијској патроли да изађе из стана, те је истовремено непримјерено коментарисао разлог доласка полиције.

О случају је обавијештен тужилац Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, који је наложио да се Б.Г. ухапси, због сумње да је у 11.15 часова починио кривично дјело "спречавање службеног лица у вршењу службене радње", наводи се у саопштењу кантоналног МУП-а.
Екипи РТРС-а уручен је писани позив да се јаве у службене просторије Друге Полицијске управе, ради давања исказа у својству свједока.

Након криминалистичке обраде, Б.Г. ће бити предат у Одсјек за задржавање особа лишених слободе МУП-а Кантона Сарајево.

Наставља се рад на расвјетљавању и документовању кривичног дјела, додаје се у саопштењу.

Новинарку РТРС-а Бранку Кусмук и сниматеља Обрада Млађена позвала је данас полиција Кантона Сарајево на саслушање у Полицијску станицу Ново Сарајево, потврђено је Срни у ИТЦ РТРС Српско Сарајево.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић рекао је Срни да је Кусмуковој и Млађену уручен писани позив да дођу на разговор као свједоци о одређеним околностима.Оставите одговор