Дигитализатори: Ланако у тужби против Амира Пилава због несавјесног рада

Конзорцијум који чине компанија "Ланако” д.о.о. Бања Лука, "Унис Телеком” д.д. Мостар, те "Комјутел” д.о.о Београд, подигао је Пријаву о почињеном кривичном дјелу 12. фебруара 2013. године Тужилаштву БиХ против предсједника Комисије за жалбе БиХ Амира Пилава. Представници компаније Ланако сматрају да је Амир Пилав као одговорно лице злоупотребио службени положај и овлаштења која има, […]

петак, март 29, 2013 / 12:51

Конзорцијум који чине компанија "Ланако” д.о.о. Бања Лука, "Унис Телеком” д.д. Мостар, те "Комјутел” д.о.о Београд, подигао је Пријаву о почињеном кривичном дјелу 12. фебруара 2013. године Тужилаштву БиХ против предсједника Комисије за жалбе БиХ Амира Пилава.

Представници компаније Ланако сматрају да је Амир Пилав као одговорно лице злоупотребио службени положај и овлаштења која има, те свјесно прекршио закон и друге прописе због чега је наступила штета за подносиоце пријаве од најмање 653.325 КМ (10 одсто од понуђене цијене чл. 52 ст. 5 Закона о јавним набавкама), али и штета за БиХ и њене грађане, зато што није покренут поступак дигитализације ЈРТВ у БиХ. Тим је починио кривично дјело несавјесног рада у служби из члана 224, став 2 кажњиво по закону, саопштено је из Ланака.

– Пријављени је знао и био свјестан, јер му је то јасно предочено и доказано да су Електротехнички факултет Сарајево и лица која су наводно вјештачила у сукобу интереса, јер су у пословним односима са жалитељем “Ериксон Никола Тесла” д.о.о. Загреб. Поред тога, прекршио је рок предвиђен законом који је обавезујући за Комисију – наводи се у саопштењу.

У жалбеном поступку, умјесто да Комисија одлучи по жалбама, они су ангажовали Електротехнички факултет да им буде вјештак. Они који су радили тај посао добијали су новац од фирми које су се жалиле и оцјењивали су нешто за шта нису кредибилни да оцјењују. Утврђивање референци је ствар Комисије у жалбеном поступку, а не вјештака, а нарочито не ЕТФ-а, поготово што се ради о економским питањима, стоји на крају саопштења.Оставите одговор