Сарајево: Отмица сопствене дјеце

САРАЈЕВО – Министарство правде БиХ годишње има десет до петнаест предмета који се односе на међународне отмице , а углавном се ради о родитељима који без сагласности другог родитеља незаконито одводе дјецу у другу државу због несређених односа у породици, развода бракова, односно немогућности договора о старатељству. У таквим случајевима Институција омбудсмена за људска права […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 10:48

САРАЈЕВО – Министарство правде БиХ годишње има десет до петнаест предмета који се односе на међународне отмице , а углавном се ради о родитељима који без сагласности другог родитеља незаконито одводе дјецу у другу државу због несређених односа у породици, развода бракова, односно немогућности договора о старатељству.

У таквим случајевима Институција омбудсмена за људска права БиХ, која има мандат да реагује, обавијести Министарство правде БиХ, које је надлежно да осигура што хитнији повратак незаконито одведене или задржане дјеце у некој држави.

Према важећим законским прописима у БиХ, уз путну исправу, млађи од петнаест година могу да путују у иностранство само у пратњи оба родитеља или законског заступника, односно дијете мора имати сагласност оба родитеља или старатеља коју је овјерио належни орган.

Виша стручна сарадница за односе с јавношћу у институцији омбудсмена Весна Поповић рекла је за "Дневни аваз" да је то посебно осјетљиво питање и да јој није јасно како дјеца у таквим случајевима добију путну исправу, без сагласности оба родитеља, посебно ако се то дешава током поступка који се води у вези са повјеравањем дјетета.

Тужилаштво Тузланског кантона у протекла три године подигло је седам оптужница због отмице дјеце у поступку бракоразводне парнице