Сарајево не одустаје од Дивјака

Протести подршке ухапшеном генералу такозване Армије БиХ Јовану Дивјаку у Сарајеву завршени су око 15.00 часова испред зграде Амабасаде Србије. На протестима, који су почели око 13.00 часова пред зградом аустријске Амбасаде у Сарајеву, учествовало је неколико хиљада грађана, који су тражили хитно ослобађање Дивјака, који је у Бечу ухапшен на основу Интерполове потјернице коју […]

субота, 5 марта, 2011 / 15:22

Протести подршке ухапшеном генералу такозване Армије БиХ Јовану Дивјаку у Сарајеву завршени су око 15.00 часова испред зграде Амабасаде Србије.

На протестима, који су почели око 13.00 часова пред зградом аустријске Амбасаде у Сарајеву, учествовало је неколико хиљада грађана, који су тражили хитно ослобађање Дивјака, који је у Бечу ухапшен на основу Интерполове потјернице коју је за њим расписало Тужилаштво Србије због ратних злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године

Полиција је блокирала оба прилаза згради Амбасаде Србије у Сарајеву, у чијем правцу су демонстранти бацали грудве снијега и наранџе протестујући због Дивјаковог хапшења.

Учесници протеста су се претходно на кратко задржали пред зградом ОХР-а, те пред зградама Предсједништва БиХ, гдје су блокирали главну саобраћајницу – улицу Маршала Тита, те парламента БиХ.

Окупљени са звиждаљкама, транспарентима и фотографијама са Дивјаковим ликом, узвикивали су пароле "Јово Србине, чаршија је уз тебе", "Раја је уз тебе", "Издржи Јово", "Живјела БиХ", "Не дамо Јову", "Сви смо ми Јово".

Дивјак је ухапшен 3. марта на аеродрому у Бечу, на основу Интерполове потјернице коју је за њим расписало Тужилаштво Србије. Он је оптужен за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, када су у нападу на колону ЈНА која се повлачила из града убијена 42 припадника ЈНА, 73 рањена, док их је 215 заробљено.

Некадашњем генералу ЈНА, а потом и генералу такозване Армије БиХ аустријски суд одредио је јуче екстрадициони притвор од 14 дана.

ГАЛИЈАШЕВИЋ: ДИВЈАК У БЕЧУ ПОДИЗАО НОВАЦ

Он је рекао да је посредством ове организације, у којој су активно дјеловали Харис Силајџић, Бакир Изетбеговић, Хасан Ченгић, Сенад Шахинпашић Шаја, шверцовано оружје и војна опрема за муслиманску војску, довођени и финансирани муџахедини и полицијске гарнитура око тадашње власти у Сарајеву, а има доказа и да је од тог новца поткупљивана и међународна заједница.

Он је нагласио да је Дивјак свједок и учесник свих тих радњи и може дати корисне информације о токовима новца са рачуна ове агенције.

ДИВЈАК СЕ НЕ ОСЈЕЋА КРИВИМ ЗА ЗЛОЧИНЕ У ДОБРОВОЉАЧКОЈ

Пензионисани генерал такозване армије БиХ Јован Дивјак, који је ухапшен у Бечу по потјерници Србије, поручио је да се не осјећа кривим за догађаје у Добровољачкој улици у Сарајеву из 1992. године.

"Хвала свима који предузимају мјере да се правним путем ријеши настали проблем. Увјеравам вас да ће истина и правда овај пут побиједити", наведено је у Дивјаковој поруци коју је прочитао амбасадор БиХ у Аустрији Харис Хрле.

Он каже да су већ започели преговори са адвокатима и да је сачињена листа адвоката, стручњака за екстрадицију, који би требало да буду ангажовани.

ДУКИЋ: САРАЈЕВСКИ ПРОТЕСТИ – ЖЕЉА ЗА УНИТАРНОМ БиХ

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је данас да су протести подршке генералу такозване армије БиХ Јовану Дивјак, који је 3. марта у Бечу ухапшен због ратног злочина почињеног 1992. године, проистекли из сарајевске кухиње и њихове жеље за стварањем унитарне државе.

"Сарајево има такву кухињу, а имало је и жељу да створи унитарну државу још 1992. године и то плебисцитом, али нису схватили да овдје, уз Бошњаке, живе и Срби и Хрвати. Вјероватно су ти протести и дешавају због тога", рекао је Дукић новинарима у Бањалуци након редовне Изборне скупштине Савеза.

Он је додао да је давно требало да се пред Судом БиХ или Хашким трибуналом нађу не само Јован Дивјак, већ и Насер Орић, Расим Делић, Ејуп Ганић, Тихомир Пурда и други, а не пред Специјалним тужилаштвом Србије.

Дукић је нагласио да се не може дозволити да се суди само Србима и да само Срби треба да одговарају за оно што се десило. "Савез логораша РС жели истину о дешавањима у протеклом рату у БиХ од које неће одустати", поручио је Дукић.Оставите одговор