Мате Гранић свједочио против Иве Санадера

Некадашњи министар спољних послова Хрватске Мате Гранића потврдио је да је прије неколико дана саслушан као свједок УСКОК-а у истрази против бившег премијера Иве Санадера. Гранић је испитан у вези са кредитом подигнутим 1995. године у Хипо алпе адриа банци у износу од тадашњих 140 милиона шилинга за опремање хрватских амбасада. О кредиту је преговарао […]

субота, март 5, 2011 / 15:19

Некадашњи министар спољних послова Хрватске Мате Гранића потврдио је да је прије неколико дана саслушан као свједок УСКОК-а у истрази против бившег премијера Иве Санадера.

Гранић је испитан у вези са кредитом подигнутим 1995. године у Хипо алпе адриа банци у износу од тадашњих 140 милиона шилинга за опремање хрватских амбасада.

О кредиту је преговарао тадашњи Гранићев замјеник Иво Санадер, и то, како тврди УСКОК, тако што је уговорио провизију од пет одсто, што значи да је незаконито присвојио око пола милиона евра.

"Тачно је да сам свједок у истрази и да сам Државном тужилаштву Хрватске дао исказ. Али, ништа више о томе не могу говорити. Једино могу рећи да стојим иза сваке ријечи коју сам до сада изговорио у медијима", рекао је Гранић.

Као УСКОК-ов свједок Гранић је рекао да је сам кредит неупитан и да је то био добар пословни потез, јер га је Хипо банка дала уз камату од осам одсто годишње, док су у то вријеме камате биле два одсто мјесечно.

Он је рекао да је кредит био одобрен на рок од пет година и у цијелости је враћен, те да је он само формално потписао уговор о кредиту, а да је све преговоре водио његов тадашњи замјеник Санадер, преноси "Вечерњи лист".

Прије мјесец дана Гранић је тврдио да је кредит због којег је УСКОК отворио још једну истрагу против Санадера "био један од најчишћих, најбољих и најтранспарентнијих послова хрватске Владе", да је тим новцем било купљено девет зграда амбасада или генералних конзулата, да су били плаћени око 10 милиона евра, а данас вриједе 40.

Према његовој процјени, држава је само на томе што није плаћала најам од тада уштедила најмање 20 милиона евра.

Према наводима УСКОК-а, који су поткријепљени доказима које су доставили аустријски тужиоци, у подмићивању бившег премијера учествовали су менаџери у Хипо банци Волфганг Култерер и Гинтер Страјдингер, који су сада и сами под истрагом. Наводно постоје и уплатнице за провизију коју је Санадер ставио у свој џеп.

УСКОК је утврдио да је Санадер узимао провизију у вријеме док је Хрватска била у рату и тешко налазила банке код којих би се кредитно задужила. Осим што ратно профитерство само по себи има додатну тежину, ова је квалификација важна и стога што потпада под уставну категорију кривичних дјела која са протеком времена не застаријевају.

О овим оптужбама Санадер је већ испитан 22. децембра 2010. године, када је негирао да је узимао било какве провизије од менаџера Хипо банке.Оставите одговор