Кулине – подигнуте оптужнице за ратне злочине

Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против четворице хрватских држављана, некадашњих припадника Војне полиције, због почињеног ратног злочина против ратних заробљеника у Шибенику 1992. године, објављено је на порталу Државног тужилаштва. Оптужнице су подигнуте против Т. П. /55/, Д. Б. /55/, Ж. М. /51/ и М. П. /51/, којима се на терет ставља […]

субота, 5 марта, 2011 / 15:14

Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против четворице хрватских држављана, некадашњих припадника Војне полиције, због почињеног ратног злочина против ратних заробљеника у Шибенику 1992. године, објављено је на порталу Државног тужилаштва.

Оптужнице су подигнуте против Т. П. /55/, Д. Б. /55/, Ж. М. /51/ и М. П. /51/, којима се на терет ставља да су од 2. марта до 23. априла 1992. године у Шибенику, током ратних сукоба, као припадници Војне полиције која је била одговорна за војни затвор Кулине, поступали противно одредбама Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Осумњичени Ж. М. и М. П. терете се да су 21 ратног заробљеника лично физички и психички мучили и злостављали, док осумњичени Т. П. и Д. Б, знајући да њима подређени чувари у затвору свакодневно муче и злостављају ратне заробљенике, нису предузели ништа да таква понашања спријече и казне, чиме су пристали да њихови подређени наставе са противправним радњама, као и на њихове посљедице.

Наведени осумњичени, али и други непознати затворски чувари, терете се да су тукли ратне заробљенике по глави и цијелом тијелу ногама, рукама, гуменим палицама, кундацима пушака, електричним кабловима и другим прикладним предметима до којих би дошли.

Терете се да су их мучили струјом, односно ручним електрошокером под напоном, те огољелим жицама под напоном, као и да су их тукли и након што би ратни заробљеници од изнемоглости пали на под након трчања са врећама пијеска од око 50 килограма. Осумњичени Ж. М. и М. П. терети се и да су двојицу ратних заробљеника присиљавали на међусобан сексуални однос.

ШТРБАЦ: МЛАДЕН БАЈИЋ ЗНАО ЗА МУЧЕЊА У КУЛИНАМА

Садашњи хрватски државни тужилац Младен Бајић је у вријеме када су у шибенском војном затвору Кулине злостављани заробљени Срби био војни тужилац и знао је за те злочине, изјавио је данас Срни предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Он је рекао да су Кулине биле један од војних затвора попут "Лоре" у Сплиту и Керестинца код Загреба, у које су довођени и мучени и цивили.

"Ту су долазили људи са улице и иживљавали се над затвореницима, а специфичне су између осталог и по томе што је у њега доведено троје чобана – два мушкарца и жена из села Доњи Баљци код Дрниша, који су потом страшно злостављани", рекао је Штрбац.

Он је навео да је жена дала исказ "Веритасу" у којем је посвједочила о сексуалним злостављањима заробљеника пред публиком – чуварима затвора и људима са улице.

"Њу су убиједили да су јој убили сина и да јој сваки дан доносе по један дио тијела и жена је престала да једе и када смо је на крају размијенили она је психички ‘пукла", рекао је Штрбац.

Он наводи да су у Кулинама били затворени и мучени на најморбиднији начин и Срби доведени послије напада на Миљевачки плато од 21. јуна 1992. године.

"Било је и лојалних Срба из српских и мјешовитих села ван Републике Српске Крајине који су, такође, довођени и мучени", рекао је Штрбац.

Он је навео да су четворица против којих је Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло оптужницу ухапшени у Хрватској у септембру 2010. године због злочина у Кулинама.

Ријеч је о бившем командиру 2. чете 72. батаљона Војне полиције Твртку Пашалићу, његовом помоћнику Жељку Маглову, помоћнику шефа криминалистичке службе исте војне чете Милораду Пајићу и управнику затвора Дамиру Боршићу.Оставите одговор