Сарајево: Ми имамо Мекдоналдс – гдје је вама?

САРАЈЕВО – Давно су навијачи београдских фудбалских клубова пјевали пјесму "Ми имамо Мекдоналдс, а гдје је вама", што је требало да постиди и наљути навијаче из других, мањих градова бивше СФРЈ. Но, Мекдоналдс више није тако ексклузивна ствар. Најпознатији свјетски ланац брзе хране "Мекдоналдс" званично улази на тржиште БиХ, а прва два ресторана отвориће у […]

субота, 12 марта, 2011 / 09:56

САРАЈЕВО – Давно су навијачи београдских фудбалских клубова пјевали пјесму "Ми имамо Мекдоналдс, а гдје је вама", што је требало да постиди и наљути навијаче из других, мањих градова бивше СФРЈ. Но, Мекдоналдс више није тако ексклузивна ствар.

Најпознатији свјетски ланац брзе хране "Мекдоналдс" званично улази на тржиште БиХ, а прва два ресторана отвориће у Сарајеву до половине љета.

Након Сарајева на реду су Бањалука, а у скорије вријеме треба очекивати и отварање центра у Бихаћу. Након тога "Мекдоналдс" ће се проширити на Тузлу, Мостар и друге градове у БиХ.

Бањалучки економиста Саша Грабовац каже да улазак "Мекдоналдса" на тржиште БиХ има позитивне и негативне стране.

"Позитивно је што овако велика компанија долази у БиХ, чиме даје сигнал да се у ову земљу исплати улагати. То показује и да на тржишту БиХ постоји могућност развоја и повећања стандарда становништва. Негативне стране огледају се у сличним ефектима које је проузроковао долазак великих трговачких ланаца у БиХ, односно у могућем гашењу ћевабџиница, хамбургерница и других објеката који продају брзу храну", каже Грабовац, наводећи да ће број отпуштених вјероватно бити већи од онога који ће "Мекдоналдс" запослити у својим ресторанима.

У сарајевском ланцу брзе хране "Урбан грил" кажу да улазак "Мекдоналдса" неће толико пољуљати тржиште колико се у јавности спекулише.

"Мекдоналдс" је на крају прошле године имао више од 31 000 ресторана широм свијета, у којима се свакодневно послужи више од 50 милиона гостију. У Европи има 6 700 ресторана које посјећује 12,3 милиона гостију. Присутан је у земљама окружења – у Хрватској има 18 ресторана.Оставите одговор