Шамац: Почиње деминирање

У Мјесној заједници Брвник у општини Шамац почело је уклањање мина и других неексплодираних убојних средстава на површини од 87 хиљада метара квадратних, на чему су ангажовани деминерски тимови организације Норвешке народне помоћи. Руководилац Цивилне заштите у општини Шамац Боро Богдановић рекао је да се у другој половини године очекује да на деминирању терена на […]

понедељак, 11 јула, 2011 / 11:35

У Мјесној заједници Брвник у општини Шамац почело је уклањање мина и других неексплодираних убојних средстава на површини од 87 хиљада метара квадратних, на чему су ангажовани деминерски тимови организације Норвешке народне помоћи.

Руководилац Цивилне заштите у општини Шамац Боро Богдановић рекао је да се у другој половини године очекује да на деминирању терена на овом подручју буду ангажоване инжињеријске јединице Оружаних снага БиХ које ће завршити започети пројекат.

Богдановић је рекао да се до 2014. године планира да на овом подручју буде завршено деминирање.

На подручју Мјесне заједнице Брвник налазило се 2,8 милиона метара квадратних ризичних површина.

Богдановић је рекао да ће припадници Б тима републичке управе Цивилне заштите упоредо деминирати површине у Гребницама у непосредној близини Основне школе, док ће у Обудовцу то чинити двије организације.

Организације "Стоп мајнес" биће ангажована на пројекту "Стари гај" на површини од 117 хиљада метара квадратних, а "Демира" на пројектима "Обудовац један" и "Пљоштаре", укупне површине око 60 хиљада метара квадратних.

Према Богдановићевим ријечима, завршетком ових активности биће повећана површина обрадивог пољопривредног земљишта, а становништву ће, осим безбједније околине за живот, бити омогућено кориштење огревног дрвета.

На подручју општине Шамац, послије деминирања у Брвнику, Гребницама и Обудовцу, остаће још око шест милиона метара квадратних ризичне површине.

У сарадњи са извиђачима "БХ Мака" констатно се врши реизвиђање сумњивих површина чиме ће додатно бити умањење сумњиве површине на шамачком простору на којем се по завршетку рата налазило око 24 милиона метара квадратних сумњивих површина.

До сада је кроз процесе деминирања ова површина сведена на 25 одсто, односно на шест милиона метара квадратних. /крај/сп/мб/фото