САД затвориле амбасаду у Дамаску

САД су данас затвориле Амбасаду у Сирији због погоршања ситуације у тој земљи, што додатно појачава изолацију Дамаска поводом крваве акције против антирежимских демонстраната. Стејт демартмент је саопштио да је Амбасада САД суспендовала активности и да су амерички амбасадор Роберт Форд и комплетно дипломатско особље напустили Сирију. Предсједник САД Барак Обама обећао је да ће […]

понедељак, 6 фебруара, 2012 / 16:35

САД су данас затвориле Амбасаду у Сирији због погоршања ситуације у тој земљи, што додатно појачава изолацију Дамаска поводом крваве акције против антирежимских демонстраната.

Стејт демартмент је саопштио да је Амбасада САД суспендовала активности и да су амерички амбасадор Роберт Форд и комплетно дипломатско особље напустили Сирију.

Предсједник САД Барак Обама обећао је да ће примијенити нове санкције против Сирије и појачати притисак на њеног предсједника Башара ал Асада да се повуче са власти, али је додао да се сиријска криза може ријештити без спољне војне интервенције.

"Сматрам да је веома важно да покушамо да ово ријешимо без спољне војне интервенције. Мислим да је то могуће", рекао је Обама телевизији Ен-Би-Си.

Велика Британија је саопштила да разматра увођење додатних санкција ЕУ Сирији због обрачуна са демонстрантима, након што су Русија и Кина уложиле вето на резолоцију УН којом би предсједник Асад био позван да преда власт.

Француски предсједник Никола Саркози изјавио је да ће током дана разговарати са руским предсједником Дмитријем Медведевим о ситуацији у Сирији, коју је описао као "скандалозну".Оставите одговор