САД: Одгоћено гласање о подизању нивоа задужења

У америчком Конгресу одгођено је гласање о приједлогу предсједавајућег Представничког дома републиканца Џона Бонера о подизању нивоа задужења, смањењу потрошње и избјегавању банкрота због очекиваног отпора из редова контервативаца. Аналитичари наводе да ће план скоро сигурно доживјети крах у Сенату, гдје демократе имају већину док је и Бијела кућа запријетила да ће уложити вето. Конгрес […]

петак, јул 29, 2011 / 09:44

У америчком Конгресу одгођено је гласање о приједлогу предсједавајућег Представничког дома републиканца Џона Бонера о подизању нивоа задужења, смањењу потрошње и избјегавању банкрота због очекиваног отпора из редова контервативаца.

Аналитичари наводе да ће план скоро сигурно доживјети крах у Сенату, гдје демократе имају већину док је и Бијела кућа запријетила да ће уложити вето.

Конгрес мора да подигне ограничење задужења до 2. августа како би САД избјегле банкрот.

Америчко Министарство финансија упозорило је владу да ће остати без новца уколико лимит за задуживасње од 14,3 трилиона долара не буде повећан до 2. августа.

Гласање о Бонеровом приједлогу одгођено је док он и остали лидери републиканаца у Конгресу покушавају да убиједе посланике да гласају за његов приједлог.

Поједини републиканци, укључујући посланике из странке "Чајанка" који су освојили посланичка мјеста у Представничком дому 2010. године, противе се подизању нивоа задужења под било каквим околностима, јер сматрају да приједлогом није довољно узето из буџета САД.

Лидер демократа Хари Рејд предвидио је да, чак и ако план буде усвојен у Представничком дому, то се неће десити у Сенату, гдје демократе и независни посланици имају 53 од 100 гласова.Оставите одговор