РС: Пријави се само петина силовања?

Иако је према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у протеклих десет година забиљежено укупно 190 кривичних дјела силовање, у организацијама жена сматрају да ова цифра не представља ни петину силовања која су се десила протеклих година. У невладиним организацијама истичу да је број силовања много већи од евидентираног, јер жене тешко одлучују да пријаве […]

петак, 29 јула, 2011 / 09:45

Иако је према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у протеклих десет година забиљежено укупно 190 кривичних дјела силовање, у организацијама жена сматрају да ова цифра не представља ни петину силовања која су се десила протеклих година.

У невладиним организацијама истичу да је број силовања много већи од евидентираног, јер жене тешко одлучују да пријаве полицији да су силоване, због окружења у којем живе и страха да не буду изложене линчу јавности, што поткрепљују и податком да је у Србији пријављено само десет одсто силовања која се десе током године.

Правна савјетница у Правном савјетовалишту "Удружене жене Бањалука" Лана Јајчевић истиче као један од разлога непријављивања то што су жене више пута саслушаване на исте околности, односно више пута проживљају ову трауму – пише "Фокус".

"С друге стране, присутно је патријархално окружење, које још вјерује да су жене криве зато што су силоване. Постављају се питања о томе како је била одјевена жена или зашто је ходала у краткој сукњи. Питање зашто је у то доба пролазила неком улицом поставља се жени, али никада и мушкарцу", истакла је Лана Јајчевић, те додала да је црна бројка стварних силовања у РС неколико пута већа од оне коју статистике показују.

Према њеним ријечима, жртва се увијек жели приказати као жена лаког морала, често је унапријед осуђена, а казне које се изричу за силовање исувише су благе и починиоцу кривичног дјела узимају се олакшавајуће околности, ако је породичан човјек.

И предсједница Удружења жена "Одлучна жена" Бијељина Данијела Радосављевић потврђује да жене још нису спремне да говоре о силовањима и да се тешко одлучују да пријаве силовање, јер је средина та која је њу унапријед осудила, говорећи да је сама то изазвала.

Истог је мишљења и Мирјана Гавранић, предсједница Удружења жена "Астра" Шипово, наводећи да многе жене за себе задржавају таква црна искуства и то због средине у којој живе и због тога што већина увијек мисли да је жена та која је крива што је силован.

Према подацима из Прегледа безбједносне проблематике од 2001. године до 2009. године МУП РС, 2002. године регистровано је највише силовања, и то чак 30 кривичних дјела. Према подацима МУП, прошле године било је 13 кривичних дјела силовања, а за шест мјесеци ове године три кривична дјела.0 КОМЕНТАРА

  1. pink panter, 29.07.2011. 10:57:05

    Вјеровао или не сјећам се у БЛ да је био један случај прије 8-9 година, шеталиште код Венеција моста, лик је пријавио силовање од стране ДВИЈЕ женске! Ми пикали баскет на Студењаку, кад дођоше дротине…

  2. Исто тако је 5 пута више заражених сидом него што је регистровано. А шта би радиле те организације да нема тих процјена како јенечега 5 пута више него егзактних података. Јел се у овај број рачунају и лажне пријаве, као што је било у Бијељини на бир фесту?