САД Харадинају: Нећемо блокирати руску иницијативу за формирање новог Специјалног суда

Америчке дипломате у Приштини упозориле су представнике централних косовских власти да би могао да буде активиран „План Б“ за формирање Специјалног суда, уколико важећи закон буде укинут у косовској скупштини.

петак, 5 јануара, 2018 / 15:25

Поруку Сједињених Држава пренио је вршилац дужности америчког амбасадора у Приштини, Стивен Бенкс, преноси Коха диторе.

Извори новина у кабинету премијера пренијели су да је Бенкс ове недеље имао неколико састанака са шефовима институција, подсјећајући их на последице које ће Косово имати укидањем Закона о Специјалном суду.

„Вршилац дужности америчког амбасадора у Приштини, Бенкс, састао се јуче са премијером Харадинајем и објаснио му последице укидања Закона о Специјалном суду. Рекао је да САД у Савјету безбједности УН неће блокирати никакву руску иницијативу у вези са стварањем сличног суда“, пренио је извор листа.

Синоћ су се огласиле и земље Квинте, поручивши Приштини да напусти сваку помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту Закона о специјализованим већима.

„Такав потез поставља под знак питања посвећеност Косова владавини права и њиме се ризикује све оно што је Косово постигло. Поставља интересе одређених појединаца изнад интереса косовског друштва. Осуђујемо такав потез и свако ко то подржава одбациће партнерство Косова са нашим земљама“, наглашава се у заједничком саопштењу представника земаља Квинте.

Њихова реакција услиједила је након што је премијер Рамуш Харадинај изјавио да ће влада подржати став скупштине уколико буде укинут Закон о Специјалном суду и послије најаве представника покрета „Самоопредјељење“ да ће подржати укидање Закона у косовској скупштини.Оставите одговор