САД: Држава тужи банке због хипотекарних кредита

Агенција која надгледа америчко тржиште хипотекарних кредита припрема тужбе против више од 12 великих банака јер су погрешно представиле квалитет хипотека које су продавале у вријеме раста тржишта некретнина, пише данас "Њујорк тајмс". Очекује се да ће Федерална финансијска агенција за некретнине тужити, између осталих, "Банку Америке", "Џеј Пи Морган Чејс", "Голдман Сакс" и "Дојче […]

петак, 2 септембра, 2011 / 12:26

Агенција која надгледа америчко тржиште хипотекарних кредита припрема тужбе против више од 12 великих банака јер су погрешно представиле квалитет хипотека које су продавале у вријеме раста тржишта некретнина, пише данас "Њујорк тајмс".

Очекује се да ће Федерална финансијска агенција за некретнине тужити, између осталих, "Банку Америке", "Џеј Пи Морган Чејс", "Голдман Сакс" и "Дојче банку", пише "Тајмс" позивајући се на три извора блиска овој тематици.

Лист пише да би тужбе могле бити поднесне већ данас или у уторак, 8. септембра.

Држава тврди да су банке продавале инвеститорима хипотеке без покрића, те да су прикривале информације о особама које су узимале кредите на основу фалсификованих или преувеличаних података о примањима.

"Фани Ме" и "Фреди Мек" изгубили су због ове трговине више од 30 милијарди долара, када је крајем 2008. године настала криза хипотекарног тржишта.

Агенција је у јулу тужила банку "УБС" и затражила поврат 900 милиона долара новца пореских обвезника. Извори су рекли "Њујорк тајмсу" да ће захтјеви у новој тужби бити на сличном нивоу.

Пракса у којој су брокери кредита спуштали стандарде како би привукли купце да узму скупље куће од онога што могу да приуште била је узрок распада тржишта хипотекарних кредита.

"Њујорк тајмс" пише да инвеститори страхују да ће банке бити приморане да исплате милијарде долара за хипотеке које су пропале, што би им умањило зараду у наредним годинама и повећало губитке широм финансијског сектора.Оставите одговор