САД: Држава Мејн озваничила хомосексуални брак

ЊУЈОРК – Гувернер Мејна, Џон Балдаки, потписао је данас закон којим је дозвољено склапање брака међу припадницима истог пола, чиме је Мејн постао пета америчка држава која дозвољава склапање оваквих бракова. Балдаки, члан Демократске странке, потписао је закон након што га је горњи дом државног парламента усвојио са 21 гласом за и 13 против. "У […]

среда, мај 6, 2009 / 20:36

ЊУЈОРК – Гувернер Мејна, Џон Балдаки, потписао је данас закон којим је дозвољено склапање брака међу припадницима истог пола, чиме је Мејн постао пета америчка држава која дозвољава склапање оваквих бракова.

Балдаки, члан Демократске странке, потписао је закон након што га је горњи дом државног парламента усвојио са 21 гласом за и 13 против.

"У прошлости сам се противио браку међу хомосексуалцима и подржавао идеју о грађанској заједници. Сада вјерујем да је ово питање поштења и једнаке заштите под окриљем закона и да грађаска заједница није исто што и грађански брак", саопштио је Балдаки на свом интернет сајту.

Мејн је легализовао брак међу хомосексуалцима послије Конектиката, Масачусетса, Вермонта и Ајове.

Прошле седмице, држава Њу Хемпшир, која се такође налази на сјевероистоку САД, такође се приближила усвајању сличног закона.

Приједлог закона прошао је Горњи дом, али још треба да добије подршку Доњег дома парламента и потпис гувернера Џона Линча, демократе, који се раније противио предузимању даљих корака послије легализације грађанских заједница међу припадницима истог пола.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *