Руски водич за Црну Гору: Велики су заљубљеници у себе и не враћају новац

Руска компанија „Миракс“ у свом новом водичу о Црној Гори назива Црногорце, између осталог, друмским разбојницима, пљачкашима, лажовима, љењивцима и неодговорним горштачким Словенима. Аутор текста у водичу, Владимир Моисејев, за Црногорце је написао и да се на њихову ријеч не може ослонити, да су велики заљубљеници у себе и не враћају новац. Моисејев у тексту […]

недеља, септембар 13, 2009 / 14:39

Руска компанија „Миракс“ у свом новом водичу о Црној Гори назива Црногорце, између осталог, друмским разбојницима, пљачкашима, лажовима, љењивцима и неодговорним горштачким Словенима.

Аутор текста у водичу, Владимир Моисејев, за Црногорце је написао и да се на њихову ријеч не може ослонити, да су велики заљубљеници у себе и не враћају новац.

Моисејев у тексту под називом "Карактеристике црногорског менталитета" прво говори о историјској повезаности Црне Горе и Русије, али и о животу црногорских предака, како би се боље схватио живот данашњих Црногораца.

Историја каже да се Црногорци и Срби веома добро понашају према Русији и Русима. Њима су много помогли руски цареви

"Историја каже да се Црногорци и Срби веома добро понашају према Русији и Русима. Њима су много помогли руски цареви – од њиховог новца овдје је изграђено много историјских споменика, па и сада кад шетате улицом можете добити на поклон грану са мандаринама од потпуно непознатог човјека само зато што сте Рус", наводи се у тексту.

Моисејев каже да су Црногорци били добри трговци и посредници, што су и данас.

"И сада често мушкарац изјутра излази из куће, сједи у кафани, пије кафу и чека ‘погодан случај’ који ће показати интересовање за неку некретнину. Затим, он проводи трговачку трансакцију и наредних пола године не мора се превише напрезати у кафани", сматра Моисејев.

Он наводи и да Црногорци много воле себе и веома су лијени, што је поткријепио примјерима.

И сада често мушкарац изјутра излази из куће, сједи у кафани, пије кафу и чека ‘погодан случај’ који ће показати интересовање за неку некретнину

"Још једна занимљива особина је неодговорност. Као што знате, има емпиријски закон према коме 15 одсто снаге рјешава 85 одсто проблема. У Црној Гори нико не покушава изаћи из рама првих 15 одсто, а већина ни до тога не допре", оцијенио је Моисејев.

Он је као сљедећу особину Црногораца навео лаж. "Они сами чак имају класификацију људи ‘овај држи ријеч, а овај не’. Оних који држе ријеч очито је мање од десет одсто становништва, а можда и не више од једног", тврди Моисејев.

Он је савјетовао да се са Црногорцима посао одмах завршава и да им се не оставља аванс, јер не воле да враћају паре.

"Ако оставите за сутра нешто, може се десити да ће на путу ка вама срести бабу по стрини или још неког рођака и неће моћи проћи поред њих да им се не јави. Таквих успутних сусрета може се десити око пет, а ви губите драгоцјено вријеме у чекању, некад до ноћи", наводи се у тексту.

Моисејев додаје да је, при томе, Црногорцима обично несхватљиво да то није лијепо и њихов одговор је "па, нијесам могао проћи поред".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *