На пресађивање бубрега чека више од 600 пацијената у БиХ

БАЊА ЛУКА – У БиХ кадаверично пресађивање бубрега чека више од 600 пацијената, а највећа препрека је непостојање закона о овој области, рекла је шеф Одјељења за хемодијализу Клиничког центра Универзита у Сарајеву Халима Ресић. Наводећи да је БиХ на самом дну када је ријеч о кадаверичној трансплантацији, она је рекла да је од рата […]

понедељак, 14 септембра, 2009 / 14:43

БАЊА ЛУКА – У БиХ кадаверично пресађивање бубрега чека више од 600 пацијената, а највећа препрека је непостојање закона о овој области, рекла је шеф Одјељења за хемодијализу Клиничког центра Универзита у Сарајеву Халима Ресић.

Наводећи да је БиХ на самом дну када је ријеч о кадаверичној трансплантацији, она је рекла да је од рата до данас у БиХ урађено око 140 пресађивања од којих 40 кадаверичних, а да је број пацијената који чекају бубреге и јетру сваким даном све већи.

"Пресађивање радимо на основу донорских картица које је у Кантону Сарајево потписало око 7 000 особа. Иако особе имају картицу, након њихове смрти не можемо урадити пресађивање ако родбина на то не пристаје. Донорске картице немају законско упориште и то родбини даје право да не дозволи кадаверичну трансплантацију", рекла је Ресићева.

Приједлог закона о трансплантацији људских органа и ткива данас је на дневном реду сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ, а проблем представља предложено рјешење да је свака особа потенцијални давалац органа уколико се за живота не изјасни другачије.Оставите одговор