Руски празник: Националисти у шетњи против имиграната

Хиљаде националиста марширало је Москвом узвикујући слогане „Москва је руски град“ како би изразили нетрпељивост према имигрантима са Кавказа и Средње Азије. Марш је одржан на Дан јединства, државни празник уведен 2005. као замјена за обиљежавања бољшевичке револуције. Националисти сматрају да Кремљ даје претјеране привилегије усељеницима и мањинама док етничке Русе игнорише и противе се […]

недеља, 4 новембра, 2012 / 22:28

Хиљаде националиста марширало је Москвом узвикујући слогане „Москва је руски град“ како би изразили нетрпељивост према имигрантима са Кавказа и Средње Азије.

Марш је одржан на Дан јединства, државни празник уведен 2005. као замјена за обиљежавања бољшевичке револуције.

Националисти сматрају да Кремљ даје претјеране привилегије усељеницима и мањинама док етничке Русе игнорише и противе се владиним субвенцијама већински муслиманским кавкаским републикама.

Полиција процјењује да је на данашњем маршу учествовало 6.000 људи. Новинска агенција ИТАР-Тас јавила је да је око 25 лица која су носила нацистичка обиљежја ухапшено у станици метроа у центру града, гдје су узвикивали слогане.

Истраживања су показала да скоро половина Руса осјећа нетрпељивост према имигрантима и усељеницима са Кавказа и из Средње Азије и да се она често поклапа са покретом опозиције. Покрет је значајно порастао после парламентарних избора прошлог децембра, које су неки виђени као намјештени.  

А Путин каже

Слабљење институција националног државног суверенитета може да представља опасност по општу безбједност, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

Руски предсједник је на пријему у Кремљу поводом националног празника Дана јединства рекао да је равноправни дијалог међу сувереним државама, на основу међународног права, кључни фактор глобалне стабилности.

"Иако је Дан јединства најмлађи државни празник у Русији, он је дубоко укоријењен у историји земље и у догађајима од изузетног значаја за развој земље", нагласио је руски предсједник.

Прије 400 година руски народ се ујединио како би отјерао непријатеље из своје домовине и окончао период тешкоћа, рекао је Путин и додао да би, у супротном, ова земља могла бити била лишена сваке историјске перспективе.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *