Руска кошарка између ФИБА и УЛЕБ: Пријети избацивање репрезентације

Међународна кошакрашка федерација ФИБА могла би у понедељак искључити из чланства руски кошаркашки савез, што би значило искључивање свих репрезентативних селекција и клубова из такмичења ФИБА, јавља агенција Итар Тас. Руска агенција се позива на писмо које је из ФИБА стигло предсједнику кошаркашког савеза Русије (РФБ) Јилији Аникејевој, које је стигло 31. јула. У њему […]

петак, август 1, 2014 / 21:09

Међународна кошакрашка федерација ФИБА могла би у понедељак искључити из чланства руски кошаркашки савез, што би значило искључивање свих репрезентативних селекција и клубова из такмичења ФИБА, јавља агенција Итар Тас.

Руска агенција се позива на писмо које је из ФИБА стигло предсједнику кошаркашког савеза Русије (РФБ) Јилији Аникејевој, које је стигло 31. јула. У њему се наглашава чињеница да РФБ није успјела да обезбиједи потписивање изјаве ВТБ лиге са ФИБА у предвиђеном року, упркос томе што је то "једино што је било потребно".

 Руској мушкој сениорској екипи би, примјера ради, било забрањено учешће у квалификацијама за Евробаскет 2015. Са друге стране, искључење из УЛЕБ Евролиге пријети ЦСКА и Нижњем Новгороду, као и Униксу, који игра квалификације за Евролигу. Проблеми могу настати и за четри руска тима који учествују у Еврокупу. 

Изјава "вјерности ФИБА" коси се са правилником УЛЕБ, стога ови руски клубови блокирају потпис. 

-Ми ово видимо као још један доказ да у овом тренутку РФБ не контролише кошарку у својој земљи – стоји у писму. 

ФИБА даље каже да би у понедељак 4. августа до подне по швајцарском времену руски савез требао доставити уредно овјерену и потписану копију изјаве ВТБ лиге, или исту такву изјаву у којој гарантује одржавање домаћег такмичења по статуту и правилима ФИБА, те да ће преузети све мјере како би у њој играли и најбољи руски клубови. 

Оно што се од ВТБ лиге тражи је да њена дјеловања морају бити у складу са прописима ФИБА, што се односи и на прилагођавање календара такмичења, дозвола играчима да учествују на међународним такмичењима, те да клубови признају РФБ право на одређивање оних који учествују у међународник клупским такмичењима. 

Заједничка ВТБ лига (Единая Лига ВТБ) окупља руске, украјинске, бјелоруске, литванске, чешки, пољски, казахстански, те клубови балтичких земаља. Дио ових земаља нема проблем као руски савез, јер су њихове лиге чланице УЛЕБ (Савез европских кошаркашких лига), али се нису ни суочавале са пријетњама избацивањем репрезентативних селекција из ФИБА такмичења. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *