Русија: Матвијенко у Савјету Федерације, опозиција се жали на нерегулараности

Валентина Матвијенко, која је блиска сарадница руског предсједника Владимира Путина, побиједила је на гласању за улазак у горњи дио руског парламента Савјет Федерације. Аналитичари сматрају да је она освајањем посланичјког мјеста на добром путу да постане и предсједавајући горњег дома. Сматра се да Путин и предсједник Дмитриј Медведев желе да она постане нови предсједавајући Савјета […]

уторак, август 23, 2011 / 09:02

Валентина Матвијенко, која је блиска сарадница руског предсједника Владимира Путина, побиједила је на гласању за улазак у горњи дио руског парламента Савјет Федерације.

Аналитичари сматрају да је она освајањем посланичјког мјеста на добром путу да постане и предсједавајући горњег дома.

Сматра се да Путин и предсједник Дмитриј Медведев желе да она постане нови предсједавајући Савјета Федерације.

Посматрачи из редова опозиције, међитим, тврде да су били свједоци убацивању лажних листића током гласања у двије општине у Санкт Петербургу. "Ово је стоодстотна превара а не гласање", рекао је лидер опозиције Борис Немцов.

Матвијенко је била гувернер Санкт Петербурга од 2003. године. Она је гласањем морала да буде изабрана за сазив Савјета Федерације, уколико би жељела да буде наредни предсједавајући.

Уколико успије у тој намјери, Матвијенко ће постати највише рангирана државница у Русији од Катарине Велике, која је била руска царица у 18. вијеку.Оставите одговор