Руси прогласили побједу и напуштају Сирију, вратиће се ако затреба

Предсједник Русије Владимир Путин наложио је повлачење руских трупа из Сирије током изненадне посјете бази Хмејмим, јавља Спутњик.

понедељак, децембар 11, 2017 / 19:31

Путину је ово прва посјета од успостављања базе у Латакији, а његова наредба је неочекивана, иако је још 2016. најављено да су трупе у Хмејмиму „обавиле посао“ и да би требало да се ускоро повуку.

Путина је на војном аеродрому дочекао предсједник Сирије Башар Асад у пратњи министра одбране Русије Сергеја Шојгуа. Путин је војницима рекао да се „Русија из Сирије враћа са побједом“.

“Наређујем министру одбране, начелнику Генералштаба, да започне повлачење руске групе у базе њиховог сталног распоређивања“, рекао је Путин обраћајуц́и се војсци.

Предсједник је нагласио да су руске оружане снаге заједно са сиријском војском поразиле најефикаснију групу међународних терориста у Сирији.

“За двије године Оружане снаге Русије су заједно са сиријском војском побиједиле најефикаснију групу међународних терориста. С тим у вези донијета је одлука: значајан дио руског војног контингента у Сирији враћа се кући, у Русију“, изјавио је врховни командант.

Русија је спремна да зада нови ударац терористима уколико опет покушају да наруше мир у Сирији, казао је још Путин. „Уколико терористи поново подигну своје главе, напашћемо их на начин који до сада нису видјели. Никада нећемо заборавити погинуле и губитке претрпљене у борби против тероризма у Сирији и Русији“, рекао је руски предсједник, преноси Тасс.

Међутим, истакао је он, ти губици неће натјерати Русију да дигне руке и повуче се јер то није њена национална карактеристика. „Напротив, то сјећање ће нам дати додатну снагу да се то апсолутрно зло – међународни тероризам искорени“, рекао је Путин.

У марту 2016. године Путин је донио одлуку о повлачењу већег дијела руске ваздухопловне групе у вези са успјешном реализацијом задатака. Притом Русија није одустала од своје обавезе снабдијевања оружјем и војном опремом сиријске владе и обучавања војних стручњака. Ваздушна база Хмејмим и логистички центар морнарице у Тартусу још функционишу. Осим тога, у Сирији ради и Руски центар за помирење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *