Вуколић и Јерговић наградили владику Григорија Кочићевом књигом

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије добитник је награде „Кочићево перо“ за зиму и годишње награде „Кочићева књига“ за 2017. годину, саопштила је Задужбина Петра Кочића.

понедељак, децембар 11, 2017 / 19:48

Жири, у саставу Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић, одлучио је да престижну награду „Кочићево перо“ (додјељује се четири пута годишње) додијели владици Григорију за збирку прича „Преко прага“, док је истом писцу припала и награда „Кочићева књига“ коју Задужбина додјељује за цјелокупно књижевно стваралаштво.

„Збирка ‘Преко прага’, написана лијепим кочићевским језиком, јесте исповјест душе ауторове која је и душа једног покољења суочена с великим искушењима крајем прошлог вијека: самим тим и историја национална и европска виђена изнутра, кроз људске и породичне судбине“, навео је у образложењу предсједник жирија Никола Вуколић.

Кад је ријеч о ауторовом цјелокупном књижевном дјелу, Вуколић је нагласио да „данас владика Григорије представља једно од значајних имена нашег књижевног простора, чије је књижевно стваралаштво један велики духовни свјетионик мудрости у најбољој традицији приповедача као што су Петар Кочић, Иво Андрић, Меша Селимовић и други“.

Награде „Кочићево перо“ и „Кочићева књига“ биће свечано уручене лауреату 22. децембра у 12 часова у Коларчевој задужбини у Београду.3 КОМЕНТАРА

  1. Који су то књижевници: Вуколић, Јерговић и Весковић? Предсједник Жирија млати празну сламу. Све нама је тако.

  2. Ал’ пљуште и ће да пљуште међусобне награде,признања, нај ликови, личности…,а све по оној старој, „ја теби војводо, ти мени сер…“

    А збиља, јаки и позати су ови књижевници!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *