Вуколић и Јерговић наградили владику Григорија Кочићевом књигом

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије добитник је награде "Кочићево перо" за зиму и годишње награде "Кочићева књига" за 2017. годину, саопштила је Задужбина Петра Кочића.

понедељак, децембар 11, 2017 / 19:48

Жири, у саставу Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић, одлучио је да престижну награду "Кочићево перо" (додјељује се четири пута годишње) додијели владици Григорију за збирку прича "Преко прага", док је истом писцу припала и награда "Кочићева књига" коју Задужбина додјељује за цјелокупно књижевно стваралаштво.

"Збирка ‘Преко прага’, написана лијепим кочићевским језиком, јесте исповјест душе ауторове која је и душа једног покољења суочена с великим искушењима крајем прошлог вијека: самим тим и историја национална и европска виђена изнутра, кроз људске и породичне судбине", навео је у образложењу предсједник жирија Никола Вуколић.

Кад је ријеч о ауторовом цјелокупном књижевном дјелу, Вуколић је нагласио да "данас владика Григорије представља једно од значајних имена нашег књижевног простора, чије је књижевно стваралаштво један велики духовни свјетионик мудрости у најбољој традицији приповедача као што су Петар Кочић, Иво Андрић, Меша Селимовић и други".

Награде "Кочићево перо" и "Кочићева књига" биће свечано уручене лауреату 22. децембра у 12 часова у Коларчевој задужбини у Београду.3 КОМЕНТАРА

Оставите одговор