Руси негирају да ће убрзо доћи до наглог скока цијене нафте

Прогнозе америчких експерата да би цијена нафте могла скочити и на 150 долара за барел до 2025. године, руски стручњаци називају "апсурдним”.

уторак, 14 јула, 2020 / 16:10

Како наводе, незахвално је давати тако дугорочна предвиђања.

У Москви шаљиво кажу да је лакше дати прогнозу на 50 година, јер у том случају нико нец́е поставити питање да ли си погодио или не, пише Спутњик.

Прогнозу о тако рапидном скоку цијена нафте дали су амерички експерти за "Вол стрит журнал”, наводец́и да смањење инвестиција у производњи нафте може имати снажан утицај на нафтно тржиште, што ц́е довести до вец́их цијена нафте.

Међутим, генерални директор руског Националног фонда за енергетску безбједност Константин Симонов такође сматра да се таквим прогнозама не треба вјеровати и да се такви чланци праве само да би се подигла прашина.

"Тренутно прогноза има на претек. Могу се чути процјене да ц́е нафта коштати и два и 150 долара. Сада је вријеме да се све те прогнозе одбаце, јер нису направљене да нам дају смјернице за будуц́ност, него да би подигле прашину и привукле пажњу. Најбољи начин да се привуче пажња је да се дају апсурдне прогнозе”, каже Симонов за Спутњик.

Он се не слаже са мишљењем америчких стручњака да ц́е мањак инвестиција у нафтну индустрију утицати на производњу.

"Идеје о томе да нафте ускоро нец́е бити и да нема довољно ресурса отишле су у прошлост. Још прије десет година су нам говорили да ц́е ускоро бити произведена посљедња кап нафте, а сада се испоставило да постоје огромне резерве ‘црног злата’… Стога, рец́и да ц́е се због недовољног инвестирања човјечанство суочити са немогуц́ношц́у производње нафте је наивно гледиште. А то потврђује и америчка нафтна индустрија – чим цијена порасте у Америци се одмах обнавља производња. То значи да новац одмах тече тамо гђе се појављује могуц́ност производње”, каже Симонов.

Цијена нафте од 40 до 50 долара за барел

Док једни прогнозирају нагли скок цијена нафте на 150 долара по барелу до 2025. године због смањења инвестиција у индустрију која је наводно престала да буде профитабилна, што ц́е, према њиховој процјени, на крају довести до недостатка финансијских средстава за одржавање старих нафтних поља и проналазак нових, као и до несташице сировина на тржишту, други сматрају да је пандемија вируса корона имала огроман утицај на тржиште, отварајуц́и врата ери јефтине нафте, пада потражње и преласка на потрошњу енергије из обновљивих извора.

Међутим, Симонов подсјец́а да се о дефициту нафте вец́ дуго говори, али да такве тврдње нису оправдане, нити потврђене.

"О томе је било ријечи и 2014. године, када је цијена у почетку била 100 долара за барел, а потом је дошло до наглог пада. Тада су се могле чути сличне прогнозе — наводно, доц́и ц́е до повлачења инвестиција из нафтне индустрије, а за пет година суочиц́емо се са немогуц́ношц́у производње нафте у истим количинама. Међутим, прошло је шест година од тада и данас говоримо о чињеници да у свијету постоји превелика производња нафте, складишта су пуна… Због тога, не треба мислити да ц́е инвестиције нестати, а заједно са њима и производња и да ц́е цијене порасти до небеса. Морамо се припремити за реалан период цијена, које ц́е бити у опсегу од 40 до 50 долара по барелу”, закључио је Симонов.

Цијене нафте и перспективе за развој глобалног тржишта нафте изазивају бурне полемике међу аналитичарима.

Међутим, велики број руских стручњака прогнозира да ц́е се цијена нафте током ове године кретати у распону од 40 до 50 долара, а да би у наредне двије године могла да порасте и на 70 долара за барел.

Аналитичари су сагласни у једноме — да се свака криза завршава опоравком и стога и економска криза доводи до економског раста.