Рупетине – пакао Туркменистана и руска колијевка дијаманата

Свака земља је земља чуда, и на сваком тлу природа и људи крију тајне којих нема у туристичким проспектима. Русија – то је велика земља па су и њена чуда огромна и тајанствена, некад апсурдна. Врата пакла – огроман отвор у земљу који гори великим пламеном, људе не може подсјетити на ништа друго до на […]

недеља, 5 августа, 2012 / 06:20

Свака земља је земља чуда, и на сваком тлу природа и људи крију тајне којих нема у туристичким проспектима.

Русија – то је велика земља па су и њена чуда огромна и тајанствена, некад апсурдна.

Врата пакла – огроман отвор у земљу који гори великим пламеном, људе не може подсјетити на ништа друго до на пакао сам. А тај пакао су направили људи, у Туркменистану, гдје је су геолози ископали рупетину. Несретним случајем кад се урушило тло испод бушотине совјетских геолога 1971. наишли су на подземну комору испуњену природним плином, а кад се урушила бушотина за њом је остала рупа промјера 70 метара.

Како су геолози страховали од испуштања отровног плина, одлучили су га запалити, мислећи да ће горјети неколико дана, али ватра и даље гори. У априлу 2010. предсједник Гурбангулиј Бердимухамедов је наредио да се рупа затвори, но то се још није догодило.

Сјеверније у Јакутији (источна Русија), међу тундром, ирвасима и ријетким насељима налазе се још веће рупе – рудници дијаманата.

Када гледа, дође човјеку да се запита – како ли су је само ископали. Око 80% руских дијаманата налази се у Јакутији Тренутно се тамо из гигантских кратера (попут оног приказаног на слици) добија 97% руских, односно 25% свјетских дијаманата. У 2011. извађено је 35,14 милиона карата.0 КОМЕНТАРА