Вељко Џакула данас на обиљежавању војне акције Олуја

Предсједник невладине организације Српски демократски форум Вељко Џакула прихватио је позив предсједника Хрватске Иве Јосиповића и најавио долазак на сутрашње обележавање 17 година од операције "Олуја" у Книну, док је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац одбио позив, пишу хрватски медији. То ће бити први пут да неко од представника Срба у Хрватској присуствује свечаности […]

недеља, 5 августа, 2012 / 07:06

Предсједник невладине организације Српски демократски форум Вељко Џакула прихватио је позив предсједника Хрватске Иве Јосиповића и најавио долазак на сутрашње обележавање 17 година од операције "Олуја" у Книну, док је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац одбио позив, пишу хрватски медији.

То ће бити први пут да неко од представника Срба у Хрватској присуствује свечаности коју организују тамошњи државни органи поводом војно-полицијске акције "Олуја" из августа 1995. године.

Удружење ветерана "Завет" оцијенило је Џакулин долазак као срамоту за државу Хрватску, напомињући да "хрватски ветерани нису заборавили да је Џакула био учесник побуне и да је одговоран за покољ над хрватским ветеранима и цивилима".

"Завет" је најавио да ће са још неколико удружења ветерана сутра на прослави у Книну из протеста спустити хрватску заставу на пола копља.

Одговарајући на питање о Џакулином доласку у Книн, предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да "сматра да ће свако ко воли Хрватску то поздравити".

У војној операцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.