Румунија: Парламент ратификовао постављање антиракетног штита

Горњи дом румунског парламента ратификовао споразум са Сједињеним Америчким Државама о постављању ракета пресретача на југу Румуније. Остало је да споразум потпише предсједник Басеску. Руси против, НАТО се на обазире.  Румунски парламент ратификовао је споразум о размјештању дијелова америчког антиракетног штита на територији Румуније, дан уочи министарског састанка НАТО. Сенат је једногласно усвојио закон о […]

среда, децембар 7, 2011 / 14:29

Горњи дом румунског парламента ратификовао споразум са Сједињеним Америчким Државама о постављању ракета пресретача на југу Румуније. Остало је да споразум потпише предсједник Басеску. Руси против, НАТО се на обазире.

 Румунски парламент ратификовао је споразум о размјештању дијелова америчког антиракетног штита на територији Румуније, дан уочи министарског састанка НАТО. Сенат је једногласно усвојио закон о ратификацији споразума, потписаног 13. септембра ове године, који предвиђа да на југу Румуније буду распоређени пресретачи ракета типа СМ-3.

Шеф румунске дипломатије Теодор Баконски изјавио је да је постављање дијелова америчког антиракетног штита "веома важан допринос безбиједности Румуније, САД и цијеле Алијансе", преноси агенција Медијафакс.

Тај закон је у новембру усвојио доњи дом парламента, а да би он ступио на снагу треба још да га потпише предсједник Трајан Басеску.

Осим Румуније, Турска, Пољска и недавно Шпанија озваничиле су своје учешће у том систему антиракетне одбране. Прошле године је и предсједник Албаније Саљи Бериша ставио своју земљу "на располагање" за размјештање ракетног штита, али Американци бар за сада нису прихватили понуду.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон је послије потписивања споразума са Румунијом у септембру, рекла да би САД требало у року од четири године да размјесте ракетне пресретаче СМ-3 у румунској ваздушној бази "Девеселу". У тој бази би требало да буде стационирано између 150 и 200 америчких војника и цивилног особља.

Ракете пресретачи требало би да буду распоређени у Румунији до 2015. године, а у Пољској до 2018. године, када се очекује да систем буде пуштен у рад. Према писању западних медија, у обје земље биће распоређене по 24 ракете, што је довољно да се зауставе ракете из Ирана, који нема много ракета са великим дометом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *