РС: Велике компаније и кинеска роба гуше мале фирме

БАЊА ЛУКА – Економска криза, велике компаније и јефтина кинеска роба гуше мала и средња предузећа у Републици Српској, због чега је прошле године затворено 6 416 фирми и без посла остало више од 10 000 људи. Економски аналитичари упозоравају да је такав тренд настављен и ове године и да ће за коју годину у […]

петак, октобар 22, 2010 / 09:40

БАЊА ЛУКА – Економска криза, велике компаније и јефтина кинеска роба гуше мала и средња предузећа у Републици Српској, због чега је прошле године затворено 6 416 фирми и без посла остало више од 10 000 људи.

Економски аналитичари упозоравају да је такав тренд настављен и ове године и да ће за коју годину у Српској остати само неколико трговинских ланаца и већих предузећа, а остали ће пропасти јер неће моћи издржати сурову тржишну утакмицу, пише "Прес".

Професор бањолучког Економског факултета Вујо Вукмирица из овакве ситуације излаз види у стимулисању и покретању дјелатности за које Српска има припродне ресурсе, наводећи да домаћа предузећа треба да се баве производњом прехрамбених производа и производа од дрвета.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе регије Источно Сарајево Рајко Окиљ рекао је да они који отварају мала и средња предузећа углавном немају почетни капитал, па су присиљени да дижу кредите по неповољним каматама, што је још један од разлога њиховог брзог краха.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца Бања Лука Богдан Марјановић сматра да ће тек доћи до таласа масовнијег затварања самосталних трговинских радњи, што ће погодити не смао власнике и раднике, него ће утицати и на пад пореских прихода.

(Срна)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *