Роботска индустријска револуција: 58 људи, 42 одсто машине

У 20 најјачих економија свијета и 12 најразвијенијих индустријих подручја од 2018. до 2022. године нестаће око 75 милиона садашњих радних мјеста током прерасподјеле послова између људи, машина и алгоритама, а биће отворено 133 милиона нових.

понедељак, 24 септембра, 2018 / 10:34

У извјештају о будућности радних мјеста Свјетског економског форума истиче се да ће аутоматизација, роботизација и дигитализација снажно утицати на различите индустрије.

Мобилни интернет велике брзине, вјештачка интелигенција, обрада великог броја података биће на врху нових технологија.

Непокретни роботи ће до 2022. године бити широко прихваћени, а новонастала занимања порашће за 16 до 27 одсто, што ће се осјетити у броју запослених у великим фирмама широм свијета.

Истовремено, послови које тренутно погађа технолошко застаријевање биће смањени и до 32 одсто, што ће значити и смањење запослених у тим секторима.

Новонастала занимања укључују анализу података, развојне програмере софтвера и апликација, те стручњаке за имејл трговину и друштвене медије. Ријеч је о радним мјестима која се умногоме заснивају на кориштењу нових технологија.

Послодавци очекују значајнију промјену у расподјели рада између људи, машина и алгоритама. У индустријама које покрива извјештај о будућности радних мјеста Свјетског економског форума људи у просјеку обављају 71 одсто свих радних часова, а 29 одсто машине и алгоритми.

До 2022. године тај просјек ће бити промијењен, па ће 58 одсто радних часова обављати људи, а 42 машине или алгоритми.

Такође, 62 одсто организоване обраде података и потраге за информацијама вршиће машине, односно роботи.

Машине ће све више заузимати мјеста у пословима који се односе и на доношење одлука и управу. Чак и радни задаци које данас готово искључиво обављају људи – комуникацију, интеракцију, управљање и савјетовање – почеће да преузимају машине, и то у мањем обиму на почетку.

Емоционална интелигенција, способност управљања и друштвени утицај биће високо вредновани.

У просјеку, запосленима ће требати 101 дан обуке и побољшавања вјештина у периоду до 2022. године.

Јаз између постојећих и потребних вјештина како међу појединим радницима тако и међу руководством великих фирми могао би да примора најмање половину компанија да се окрену подизвођачима и привременом особљу.