Резерва или негативно: "Прокино" министартво трошило мимо конкурса и одобрења

Прошле године, Министарство породице, омладине и спорта РС, потрошило је 34 одсто буџета више него што је било одобрено.Већи дио средстава подијељен је мимо објављених конкурса. Утрошено је укупно 10,54 милиона КМ, што је за 34 одсто више од буџета одобреног одлуком Народне скупштине, изјавио је данас главни ревизор Бошко Чеко. Наводећи налазе обављене ревизије […]

уторак, 11 октобра, 2011 / 12:11

Прошле године, Министарство породице, омладине и спорта РС, потрошило је 34 одсто буџета више него што је било одобрено.Већи дио средстава подијељен је мимо објављених конкурса.

Утрошено је укупно 10,54 милиона КМ, што је за 34 одсто више од буџета одобреног одлуком Народне скупштине, изјавио је данас главни ревизор Бошко Чеко.

Наводећи налазе обављене ревизије финансијских извјештаја овог министарства за прошлу годину на јавном саслушању пред скупштинским Одбором за ревизију, Чеко је навео да расходи у износу од 1,56 милиона КМ нису усклађени са приходима, те да је тај износ требало да буде приказан као дефицит.

Чеко је додао да је извршено 46 реалокација унутар Министарства у износу од 2,07 милиона КМ и 12 реалокација између буџетских корисника у укупном износу од 1,2 милиона КМ и да значајно прекорачење појединачних буџетских позиција потврђује потпуно одсуство планске функције.

Према његовим ријечима, већи дио средстава у вези са програмима за спорт и омладину додјељиван је мимо објављених конкурса, тако да није остварена потпуна транспарентност при додјели тих средстава и не постоји контрола намјенског утрошка додијељених средстава.

Главна служба за ревизију је изразила мишљење са резервом за финансијске извјештаје и негативно мишљење за усклађеност у извјештају о обављеној ревизији финансијских извјештаја Министарства породице, омладине и спорта РС за прошлу годину.

Бивши министар: Корисници тражили, Влада одобравала

Бивши министар Проко Драгосављевић појаснио је да је до пробијања буџета дошло због тога што је Влада закључком одборавала средства која су тражили корисници, те задуживала Министарство да реализује такве закључке, док је за реалокације средстава навео да би оне биле регулисане ребалансом буџета, да га је било.

Он је навео да су сва средства додјељивана комисијски и да ниједна реалокација није урађена без сагласности Владе, додајући да су многе организације, као Омладински савјет РС, Удружење породица са четворо и више дјеце и друге, партнерске организације овом министарству. Те организације достављају Министарству своје планове и програме, и који улазе у план и програм рада Министарства породице, омладине и спорта.

Сања Тодоровић из Министасртва породице, омладине и спорта РС рекла је да Министарство финансија РС евидентира приходе, док је Министарство породице, омладине и спорта евидентирало расходе и обавезе.

Предсједник Одбора за ревизију Славко Вучуревић рекао је да ће на основу данашњег саслушања овај одбор сачинити извјештај и предложити закључке које ће доставити Народној скуптшини.0 КОМЕНТАРА

 1. И шта ће сад бити? Да ли ће ови наши стерилни судови реаговати на ово па бар подићи тужбу. Одмах ћу и одговорити неће! али ако је којим случајем и подигну пашће због „недостатка доказа“ То је један неовејани криминалац коме се сад истражује само последња година миностровања а шта ћемо са претходне 3. Шта се десило са триста и коју хиљаду некој непознатој омладинској организацији, па са уплатом за учење странох језика( видим сви су у министарству полиглоте), па са тениском тереном за једног синовца, па са фудбалским игралиштем за другог синовца, па са преко триста хиљада Црвеној земљи,па са 70.000 “ ф.к Сочаници, знате то је она екипа која игра евро лигу,па за давање пара за СИС (спортске игре села) знате оно кад баците камен он може да се и оруни и још разноразне баљезгарије као да је 52.,узгред брошуру је писао његов брат, и још много тога ма кад се сјетим додаћу још. Иначе то је веома сиромашна породица, огромна кућа у Српцу скромно имање у Лепеници (само земљани радови коштали око триста хиљада које није платио па га човек тужи) па мали стан у Борику(100квадрата)и још што шта. Докле је то отишло далеко у његовој глупости да желећи да сачува имовину направио је и развод од жене, наравно и даље живе заједно, како би ако би дошло до примене онох фамозног закона о поријеклу имовине био заштићен. И што је најгоре мој народе тај човек толико склон криминалу и лажи је професор на факултету. Реторичко питање, да ли ће и студенти по оној старој с ким онакав си и они прихватити принципе понашања врлог професора (магистрирао у јулу а исте године у децембру докторирао)и поћи његовим стопама. Питао бих Ректора и Сенат универзитета да ли ово што се дешава око Проке штети угледу Универзитета и да ли ће уследити каква реакција? Ако не буде, у шта сам сто посто сигуран, ја позивам све родитеље да подигну глас и да истерају криминалца који им васпитава дјецу. Али хајде да се вратимо на политичку позадину Прокиног министровања. Шта је урадио Миле да све то спречи? Да ли је и он дио те приче пошто видим да се овај стално вади на одлуке Владе да је силни новац пребачен Игокеи. Да ли ће Странка реаговати и искључити га?

 2. http://banjalukapage.com/republika-srpska/dragosavljevic-milorad-dodik-je-dao-igokei-pola-miliona-km

  „Dragosavljević je kazao da je Vlada posebnim odlukama odobravala sredstva, a da je onda sve to „samo tehnički“ išlo putem Ministarstva porodice, omladine i sporta i finansija.

  Po toj tvrdnji, Vlada RS-a na čijem čelu je bio Milorad Dodik, dala je Košarkaškom klubu „Igokea“ iz Laktaša“ pola miliona KM, bez ikakvih unaprijed definiranih kriterija i plana, čime su prekršili zakone i stavili se iznad zakonskih odredbi koje se tiču budžetskih smjernica“

 3. Колио смо само потрошили времена и коментара на фронталу у протеклом времену коментаришући Прокине поступке и поступке његових сарадника и шта се десило ништа.Шта неко мора урадити да би се нашао иза решетака?Ја сам спортски радник и добро сам упућен како су се добијала срдества раније , а и како се садашња министарка односи према клубовима ,изузев бањалучких. Прво да упитам шта је то потребно неким органима који врше утврђивање чињеничног стања осим ревизора да уђу у то министарство и коначно јавности кажу право стање криминала у којем осим Проке предњачи бивши помоћник министра Дарио Сандић о чијим лоповлуцима је и РТРС посветила читаву једну своју емисију.И птице по Бањалуци знају о његовим пола-пола уплатама, бахатом понашању,телефонским рачунима,коришћењу свега државног у приватне сврхе, сипање горива у своје ауто, набавка гума , сервисирање свога возила о трошку министарства,дизање кредита за младе брачне парове иако је имао ријешен стамбени статус, субвенционисање камате ,путовања по ближој и даљој околини са и без љубавница наравно о трошку министарства.Ма ми у клубовима смо сртни што нам је и припала било каква помоћ кад је проко изабрао такве сараднике. Травар Дејан који се према свим странкама односио психопатски и када дође у клуб имамо осјећај да се морамо сви поубијати или извршити харакири колико је намргођен, а онда вам Сандић обећа уплату али му морате вратити дио или нема ништа од тога.
  Наставак……

 4. И сада највећа малверзација лоповчине сандића јесте не долазак на данашње свједочење пред скупштинским одбором. Замислите сви у министарству му изјављују саучешће јер му је наводно умрла пуница и то предочава одбору. Кад је саслушање завршено испоставља се да му је умрла нека бака(лака јој земља):Који је то смрад и лажовчина сахрани и власту пуницу ради заташкавања свог лоповлука.А пошто и контактирам те људе из министарства и шта све ти људи причају могу само да кажем сачувај боже институцију гдје се овај запосли

 5. Чудим се да Проко није направио већи циркус у министарству! Неће ништа да буде. Мало забаве за јавност, евентуално ће да плати неку казну, минималну…, а онда ће да оде да се одмара на свој ранч од „тортуре“ која му је данас приређена! 😀