Рекордна наруџба: Француски Ер Бас прави авионе за Индонезију

Француска компанија Ербас, највећи произвођач авиона у свијету, потписала је са индонежанском компанијом Лајон Ер највреднији уговор у својој историји. Генерални директори Ербаса потписали су данас уговор о производњи 234 авиона вриједних 18,4 милијарди евра, на церемонији у Јелисејској палати. Француски предсједник Франсоа Оланд изјавио је да тај уговор представља инспирацију за француску економију и […]

уторак, март 19, 2013 / 09:39

Француска компанија Ербас, највећи произвођач авиона у свијету, потписала је са индонежанском компанијом Лајон Ер највреднији уговор у својој историји.

Генерални директори Ербаса потписали су данас уговор о производњи 234 авиона вриједних 18,4 милијарди евра, на церемонији у Јелисејској палати.

Француски предсједник Франсоа Оланд изјавио је да тај уговор представља инспирацију за француску економију и цијелу Европу, која се још налази у економској кризи.

У тренутку када је стопа незапослености у Француској виша од 10 одсто и пријете откази, компанија Ербас је најавила да ће се авиони производити у Француској и да ће у њихову производњу бити укључено 5.000 радника.

"Ербас је понос Француске и цијеле Европе, један од стубова економије", изјавио је француски предсједник Франсоа Оланд.

"Уговори као што су овај примјер су за нашу економију шта она може да уради, шта мора да уради", додао је он.

Први авиони треба да буду испоручени до 2014, а већина авиона биће опремљена мотором са ефикаснијом потрошњом горива, нови модел који је недавно развијен.

Лајон Ер је прошле године наручио 230 авиона од конкурентске компаније Боинг што је представљало највећу поруџбину у историји те компаније.

Ова нискобуџетна компанија држи око 45 одсто тржишта Индонезије, земље која има 240 милиона становника.Оставите одговор