Човић: Или реконструкција, или идемо у опозицију одмах

Уколико до краја недеље не буде деблокирана реконструкција Федералне владе, Хрватске демократска заједница Босне и Херцеговине (ХДЗБиХ) дефинитивно одлази у опозицију, поручио је то у разговору за Анадолију предсједник те странке Драган Човић. "Кад је ријеч о реконструкцији Владе ФБиХ, познат је наш стари став. Ако то можемо урадити у цјелини, без било каквих условљавања, […]

уторак, март 19, 2013 / 08:52

Уколико до краја недеље не буде деблокирана реконструкција Федералне владе, Хрватске демократска заједница Босне и Херцеговине (ХДЗБиХ) дефинитивно одлази у опозицију, поручио је то у разговору за Анадолију предсједник те странке Драган Човић.

"Кад је ријеч о реконструкцији Владе ФБиХ, познат је наш стари став. Ако то можемо урадити у цјелини, без било каквих условљавања, онда то треба урадити. Ако не, нека одговорност за стање у Федерацији БиХ преузме онај ко је одговоран за ово све. Ми се нећемо отимати за позиције. Имамо добру вољу да учествујемо, да преузмемо одговорност. Имамо капацитет и адекватне људе чак иу овако кризно вријеме ", казао је Човић за агенцију Анадолија.

Додаје да је ХДЗ БиХ одлучан и да је крајњи рок за рјешење питања реконструкције Федералне владе ова седмица када ће око кључних питања за рјешење кризе власти у ФБиХ расправљати Представнички и Дом народа Парламента ФБиХ.

"Видјећемо какво је понашање осталих. После тога, ако се ту ништа не догоди, ја не видим смисла да о томе више уопште расправљамо. Дакле, кључан је овај викенд. Ако не буде договора, ХДЗ БиХ иде у опозицију! Ми се морамо понашати у складу с положајем. Не можемо бити позиција, а да немамо своју извршну власт. Дакле, после тога, ми смо опорба. Онда желимо врло јасно указати на проблеме који су направљени БиХ и ФБиХ због оваквог односа ", тврди Човић.

Искључује могућност нове парламентарне већине у ФБиХ јер смо "имали довољно тих акробација", а ближе се и Општи избори који се требају одржати наредне године.

"Ова парламентарна већина ће показати може ли нешто урадити или не. И то је сазив који треба остати до идућих избора ", подвукао је он. Упозорио је да ће, ако не буде договора око нове Федералне владе, те се политички хаос настави, доћи до озбиљних политичких, а прије свега економских проблема у већем бх . ентитету. "

Двије године смо већ изгубили. Покушај изигравања воље хрватског народна платили су сви грађани. То је наук за убудуће, да се не смије изигравати воља хрватског народна и ХДЗ-а. Имаћемо предугу агонију. Још годину и по дана нико неће тражити рјешења. Доћи ћемо до буџетских проблема у ФБиХ, а онда иу жупанијама.

Можемо очекивати изузетно тешко стање у економском смислу, што ће имати економску димензију. Никада трка за наредне изборе није била толико дуга. Бојим ће да ће све већ бити у функцији за наредне изборе, али Боже мој ", закључио је Човић.

Надаље, Човић је појаснио да се ХДЗ БиХ жели посветити спровођењу пресуде Суда у Стразбуру у случају "Сејдић-Финци" и да "барем за идуће изборе можемо нешто квалитетно направити". Како каже, у наредним данима ће се знати хоће ли се представници "четворке" моћи окупити око неког рјешења у овом случају, односно да ли ће бити храбрости да се пронађе рјешење битно за будућност БиХ.Оставите одговор