Кина и САД, сем дуга, имају много заједничких интереса

Кинески предсједник Си Ђинпинг оцијенио је данас да Кина и САД имају "изузетно много заједничких интереса”. Новоизабрани предсједник који је у Палати народа у Пекингу примио министра финансија САД Џејкоба Луа, истакао је да је значајно да се „стратешки приступи односима двије земље који би имали дугорочну перспективу”. Лу је у Пекингу у време јачања […]

уторак, март 19, 2013 / 09:53

Кинески предсједник Си Ђинпинг оцијенио је данас да Кина и САД имају "изузетно много заједничких интереса”.

Новоизабрани предсједник који је у Палати народа у Пекингу примио министра финансија САД Џејкоба Луа, истакао је да је значајно да се „стратешки приступи односима двије земље који би имали дугорочну перспективу”.

Лу је у Пекингу у време јачања напетости између САД и Кине због размене оптужби за шпијунажу преко интернета.

Администрација предсједника САД Барака Обаме саопштила је крајем фебруара да уводи нове мјере у борби против електронске крађе пословних тајни, после хакерских напада за које оптужује кинеску војску.

Америчка компанија за компјутерску безбједност „Мондијант” је оптужила кинеску војну јединицу у Шангају да је годинама шпијунирала више од 140 америчких компанија и крала податке.

Кинеска влада је одбацила оптужбе, а извјештај компаније „Мондијант” прогласила погрешним, тврдећи да је Кина жртва сајбер-напада, и то углавном из САД.Оставите одговор