Рекордан број робота у америчким компанијама

Америчке компаније "запошљавају” рекордан број робота, па је од 1. јануара до 30. септембра ове године у посао укључено 29.000 машина.

среда, 17 новембра, 2021 / 18:50

У бројним индустријама потражња за запосленима већа је од понуде, па су се многе компаније окренуле аутоматизацији пословања.

Континуирана велика потражња за производима и недостатак радне снаге, као и промјене на тржишту узроковане пандемијом, утичу на повећање потражње за роботима, преносе амерички медији.

Током девет мјесеци ове године компаније у САД "запослиле” су велики број робота, а ријеч је о повећању од 37 одсто у односу на исти период лани, што је више и у односу на до сада рекордну 2017. годину.

Компаније не могу да пронађу довољан број радника, па се зато утркују у аутоматизацији, објашњава предсједник Удружења за напредну аутоматизацију ДЖеф Барнштајн.

Осим недостатка радне снаге, роботи и аутомати у бројним индустријама показали су се исплативијим од људске радне снаге.То се најбоље може видјети у аутомобилској индустрији, у чијим су погонима и фабрикама роботи највише заступљени, и то годинама.

Ипак, 2020. продаја робота у другим индустријама први пут је премашила њихову продају у аутомобилској индустрији, а тај се тренд наставља и ове године.

При томе, није дошло до пада наруџби робота у ауто-индустрији, напротив, и ту је забиљежен раст од 20 одсто, већ је потражња за роботима у другим индустријама расла много већом стопом, која је премашила 50 одсто.

Те бројке јасно показују шта се може очекивати у будућности, у којој ће потражња за роботима и аутоматизацијом расти у бројним секторима и индустријама, чиме ће се убрзати производни процеси, али и, бар дјелимично, ријешити недостатак радне снаге.

Како наводи Си-Ен-Ен, повећаној потражњи за роботима допринијела је и пандемија будући да бројне компаније више не могу вратити раднике које су изгубиле због проблема са вирусом, па су се окренуле "роботској алтернативи”.

Због пандемије, многи радници остали су без посла, а роботизација ће "угасити” додатних 85 милиона радних мјеста.