Развој енергетике у Српској тежак 11 милијарди

БИЈЕЉИНА – Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Драгана Калабић изјавила је на јавној расправи о Нацрту стратегије развоја енергетике РС до 2030. године, одржаној данас у Бијељини, да је за реализацију планираних пројеката потребно обезбједити 11 милијарди КМ. Нацрт стратегије развоја енергетике РС до 2030. године предвиђа изградњу нових објеката за производњу […]

петак, фебруар 11, 2011 / 14:30

БИЈЕЉИНА – Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Драгана Калабић изјавила је на јавној расправи о Нацрту стратегије развоја енергетике РС до 2030. године, одржаној данас у Бијељини, да је за реализацију планираних пројеката потребно обезбједити 11 милијарди КМ.

Нацрт стратегије развоја енергетике РС до 2030. године предвиђа изградњу нових објеката за производњу електричне енергије, ревитализацију постојећих термоенергетских објеката, гасификацију Српске, повећање производње електричне енергије и других енергената из обновљивих извора.

"Влада РС тренутно не располаже тим средствима, али ће путем обезбјеђења стратешких партнера, домаћих или страних инвеститора, омогућити реализацију ових пројеката", рекла је Калабићева.

Она је додала да је циљ стратегије да се обезбиједи сигурно и квалитетно снабдијевање потрошача енергијом, као и да се повећа енергетска ефикасност и независност РС.

Извршни директор за техничка питања Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" Милутин Тасовац рекао је да је добро што Српска има ову стратегију развоја енергетике, јер посједује добре потенцијале.

"Термоелектрана у Угљевику посједује један блок од 300 мегавата и било би значајно да постоји још један блок који би био значајан, не само за регију и државу, већ и за извоз електричне енергије", рекао је Тасовац.

Он је подсјетио да постојећи блок у ТЕ "Угљевик" производи око 30 одсто електричне енергије у Српској те да, заједно са ТЕ "Гацко", Електропривреда РС има око 25 одсто простора за извоз електричне енергије.

"То је роба која има данас значаја у свијету и тражена је. Треба то искористити", истакао је Тасовац.

Од планираних пет јавних расправа о Нацрту стратегије до сада су одржане три – у Требињу, Бијељини и на Палама, а сљедеће ће бити у Добоју и Бањој Луци.

Нацрт стратегије развоја енергетике Српске до 2030. године усвојен је на сједници Народне скупштине РС је у децембру прошле године.

(СРНА)Оставите одговор