Рафинерија Брод негативно пословала

Рафинерија нафте Брод произвела је прошле године 1,2 милиона тона нафте, а план је да се тај капацитет повећа на три милиона тона чиме би се избјегли губици и побољшао рандман производње, рекао је Срни портпарол "Оптима групе" Раде Видаковић. "Успјели смо да произведемо и бензине и дизеле у евро пет квалитету, али још радимо […]

четвртак, 15 марта, 2012 / 15:03

Рафинерија нафте Брод произвела је прошле године 1,2 милиона тона нафте, а план је да се тај капацитет повећа на три милиона тона чиме би се избјегли губици и побољшао рандман производње, рекао је Срни портпарол "Оптима групе" Раде Видаковић.

"Успјели смо да произведемо и бензине и дизеле у евро пет квалитету, али још радимо са рандманом производње који нам не иде у прилог. Процентуално имамо високе сопствене губитке у производњи који се крећу око 12,5 одсто, а све преко осам одсто отежава пословање", истакао је он.

Прошлогодишњи биланс пословања Рафинерије нафте Брод, рекао је Видаковић, био је негативан, али је у плану настављање инвестиционог циклуса с циљем повећања капацитета производње нафте.

Он је додао да је у приватизацији купљен систем који захтијева инвестициона улагања, као и укључивање нове линије прераде и производње.

Према његовим ријечима, друге двије чланице "Оптима групе" – Рафинерија уља Модрича и ланац бензинских пумпи "Нестро петрол", прошлу годину су завршиле са позитивним билансом пословања.

"Произвели смо 80.000 тона базних уља, од чега смо 90 одсто пласирали на европско тржиште, затим 15.000 тона моторних уља, којима смо од раније присутни на подручју бивше Југославије, а отварамо и европско тржиште“, нагласио је Видаковић.

Он је рекао да сва предузећа која се баве малопродајом нафтних деривата тешко послују, али да је "Нестро петрол", захваљујући труду запослених и позиционирању овог бренда бензинских пумпи који имају квалитет услуге и богат асортиман додатних роба које продају на пумпама, прошлу годину завршио успјешно.

Видаковић је истакао да је директор "Њефтегазинкора“ Јуриј Смирнов најавио инвестирање ове компаније у пројекат "Нестро" у БиХ у износу од 120 милиона евра, од чега ће највећи дио 90 милиона ићи у Рафинерију нафте Брод која је срце пројекта, а остало у рафинерију уља Модрича и "Нестро петрол“.

"У Рафинерији уља Модрича већ увелико трају припреме и врло брзо крећу радови на изградњи новог блендинга, односно усавршавања производње моторних уља. Такође, радиће се на ширењу малопродајне мреже ‘Нестро петрола’ у БиХ, прије свега у Сарајеву, Мостару, Зеници, Бањалуци и Тузли“, најавио је Видаковић.

Коментаришући финансијску кризу која је већ дуже вријеме присутна у БиХ, региону, Европи и свијету, портпарол "Оптима групе" рекао је да ниједном произвођачу и дитрибутеру не одговара слаба куповна моћ становништва која доводи до мањег промета, а тиме и до тежег пословања.

Он је напоменуо да се поскупљење нафтних деривата не може посматрати уско регионално, јер је то берзанска роба чија се цијена формира на основу берзанских кретања.

Видаковић истиче да је њихов утицај као произвођача на цијену нафтних деривата врло мали, испод пет одсто, с обзиром да сирова нафта, као основни производ, на цијену утиче са 94,3 одсто и око један одсто адитиви који су саставни дио деривата.

"Током кретања и скокова берзанске сирове нафте цијене деривата скачу не само у БиХ, него свугдје у свијету. Што се тиче маржи на бензинским пумпама оне су сведене на минимум и крећу се од 10 до 15 фенинга и оне су на самој доњој граници рентабилности пумпи“, рекао је Видаковић.

Он је закључио да цијене нафтних деривата посматрано са егзистенцијалне могућности грађана БиХ јесу високе, али да су по берзанским кретањима реалне.0 КОМЕНТАРА

 1. Cestitam vladi cuvara Republike Srpske na uspjesno izvrsenoj privatizaciji strateskog preduzeca.Kada rafinerija nafte iz koje kaplju marke posluje negativno sta je onda sa ostalim preduzecima koja su privatizovana ili kapital tece ka Rusiji koja je strateski partner RS na balkanu ili je udio cuvara RS u strukturi kapitala Rafinerije nafte znacajan.Vecih debila od gradjana RS nisam vidio niti sam cuo,mislim da su i africka plemena po svijesti iznad nas.

 2. Mi smo divljačke horde koje čije plemenske vođe doslovno muče svoj narod na najmonstruozniji način otimajući mu doslovno sve što mu treba za minimalno održavanje života. Nažalost, to svijet vidi i dozvoljava iživljavanje i ubijanje ljudi .
  Sve od čega smo mogli normalno da živimo upropastili su , od industrije, poljoprivrede, saobraćaja, zanatstva, rudarstva, turizma, kulture, sporta… Sada kada su uništili RS materijalno, sada ubijaju ljude bijedom, ne dajući im da jedu.

 3. Rafinerija Brod negativno posovala
  http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=19043

  Nisam ekonomista, ali na osnovu svega sto sam procitao o rafineriji – privatizacija rafinerije je ocigledno klasican primjer „latino-americke privatizacije“, ili u prevodu najobicnije pljacke i kriminala koji je karakteristican bio za Latinsku Ameriku.

  A i mnogi koji se malo bolje razumiju u ekonomiju osnovano sumnjaju da nas vlasnici rafinerije ostecuju za desetine, a zbirno i stotine miliona maraka putem povezanih firmi (Optima grupa) i transfernim cijenama. I da te pare namjesto da zavrse u budzetu, zavrsavaju van RS-a, vjerovatno u dzepovima kojekakvih ruskih tajkuna.

  A jedna od stvari koja ukazuje na to je da je prije nekog vremena u javnost izasla informacija da je prihod Optima grupe bio oko 1 milijardu maraka, a rafinerija je bila u gubicima nekoliko desetina miliona???

  A evo i malo informacije o tome:

  Rafinerije Srpske: Nakon privatizacije pad prihoda i profita
  http://capital.ba/rafinerije-srpske-prije-privatizacije-imali-veci-prihod-i-profit/

  TEMA br.2 – Privatizacija Naftne industrije RS: Lice i naličje
  http://capital.ba/tema-br2-privatizacija-naftne-industrije-rs-ogledalo-i-nalicje/

  Poslovanje na “ruski način” – Optima grupa
  http://capital.ba/poslovanje-na-ruski-nacin/

  Naftna industrija RS : Projekat propasti
  http://6yka.com/novost/13802/Naftna-industrija-RS-Projekat-propasti

  A kako se na jednom od ovih linkova može pročitati da je naš „voljeni“ Čuvar Srpske izgleda i eksklizivni distributer mazuta za Beograd…B-)

 4. И ко ми још једном каже да је ово земља ДОБРИХ ДОМАЋИНА, главу ћу да му разбијем !x-(

  Свугдје у свијету нафтни бизнис цјета, а код нас пропада !

  Ако, случајно, пронађемо нафту,по овој логици, ИМА ДА НАС НЕМА!