Радован Вишковић: Дајемо прелазни рок Ефбиху, не јер смо се препали, већ због људи запослених у заједничким институцијама

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће, након предстојеће посебне сједнице Народне скупштине Српске о враћању надлежности Српској, бити упућена порука свим заинтересованима за разговоре о будућности и судбини БиХ.

среда, 8 децембра, 2021 / 13:33

"Не желимо да правимо било какве исхитрене потезе на штету Репубилке Српске и њених грађана, на штету запослених људи у заједничким институцијама БиХ. Зато дајемо тај прелазни рок, а не зато што смо се уплашили некога или се плашимо нечијих санкција или пријетњи", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је видљиво да БиХ не функционише као демократска земља и да о њеној будућности требају да се договоре два енитета и три конститутивна народа.

Коментаришући наводе опозиције да у приједлогу републичког буџета за наредну годину нема средстава предвиђених за институције и установе као што је војска Српске или управа за индиректно опорезивање Српске, Вишковић је рекао да има тих средстава и да "само треба знати читати".

"На посебном конту у приједлогу републичког буџета за наредну годину постоје резервна новчана средства, и ја бих волио, пошто то у овом моменту не може нико, неког експерта из опозиције који ће рећи формираћете ставку ту и ту са толико и толико новчаних средстава", каже Вишковић.

За петак, 10. децембра, заказана је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ.