Радојичић: Одлука о референдуму постигла свој циљ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је Одлука о референдуму постигла свој циљ – да се први пут отвори озбиљна расправа о стању у правосуђу, те да ОХР неће ријешити проблеме у БиХ уколико поништи ту одлуку. "ОХР је сувише укључен у дневну политику и ове године је неколико пута непотребно […]

субота, мај 7, 2011 / 10:04

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је Одлука о референдуму постигла свој циљ – да се први пут отвори озбиљна расправа о стању у правосуђу, те да ОХР неће ријешити проблеме у БиХ уколико поништи ту одлуку.

"ОХР је сувише укључен у дневну политику и ове године је неколико пута непотребно интервенисао. Те интервенције су више биле под притиском из Сарајева него под притисцима из иностранства", рекао је Радојичић за "Глас Српске".

Према његовим рјечима, ОХР неће ријешити проблеме у БиХ и међународна заједница мора формулисати нове и другачије политике које се не заснивају на бонским овлашћењима, већ на домаћем дијалогу, иначе ће се стално из кризе у кризу ствари гурати под тепих присилним одлукама ОХР-а.

Радојичић је истакао да се током његовог боравка и разговора са званичницима ЕУ у Бриселу отворила тема проблема у правосуђу БиХ, додајући да се прије доношења Одлуке о референдуму томе није обраћала велика пажња, а сада је то питање отворено на највишем нивоу.

Он је рекао да је Одлука о референдуму постигла свој циљ, а то је да се први пут отвори озбиљна расправа о стању у правосуђу, те да је РС морала да направи тако радикалан корак.

"Наше примједбе, коментари и критике на рад Суда и Тужилаштва БиХ и на стање у правосуђу на основу реформе коју је, практично, проводила међународна заједница, први пут су добиле ту врсту пажње. Наишао сам на велики интерес за аргументе и критике које сам изнио када је у питању тренутна ситуација у правосуђу БиХ", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, други аспект приче је референдум гдје постоји потпуно јединствен приступ свих званичника са којима је разговарао и за које је референдум неприхватљив. Он је додао да су скоро сви саговорници у Бриселу имали јединствен став да РС треба да повуче Одлуку о референдуму, али и да су многи људи са којима је разговарао веома зачуђени тиме да неко поништава право на став парламента.

Радојичић је додао да ЕУ може да понуди своје процедуре и механизме за систематску анализу стања у правосуђу у БиХ и за генерисање одређених препорука и стандарда, што је и стављено до знања у Бриселу у контексту евентуалног европског лидерства у новој улози међународне заједнице у БиХ.

"ЕУ би у анализу стања у правосуђу хтјела ући и раније него што би то било стандардно у процедури прикључивања ЕУ и заједно са домаћим партнерима анализирати и наше примједбе. Оно што је проблем је то што су све процедуре ЕУ веома споре. ЕУ није та која намеће рјешења, што је добро, а лоша страна је то што други партнери у БиХ не показују апсолутно никакву спремност да било шта промијене у систему правосуђа у БиХ и то је статус кво у којем имамо постојеће стање правосуђа у БиХ", констатовао је Радојичић.0 КОМЕНТАРА

  1. Уста моја хвалите… Ови су смијешни, само се врте у круг као пас који себи гризе реп, а гомила око пса одушевљено посматра његов акт :смајликојиповраћа:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *