Радојичић: Ни говора о једном предсједнику

БАЊА ЛУКА – За Републику Српску није прихватљива идеја о једном предсједнику БиХ, јер и у систему ротације у осам мјесеци предсједавања бошњачког члана Предсједништва БиХ настају озбиљни проблеми, изјавио је вечерас предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић. Радојичић сматра да је РС потребно јаче међународно присуство, јер, како је навео, кроз редовну дипломатију Министарства […]

уторак, септембар 7, 2010 / 18:04

БАЊА ЛУКА – За Републику Српску није прихватљива идеја о једном предсједнику БиХ, јер и у систему ротације у осам мјесеци предсједавања бошњачког члана Предсједништва БиХ настају озбиљни проблеми, изјавио је вечерас предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.

Радојичић сматра да је РС потребно јаче међународно присуство, јер, како је навео, кроз редовну дипломатију Министарства иностарних послова БиХ, Српска има више штете него користи.

Он је за Бел телевизију рекао да је у току мандата предсједника парламента Српске у разговорима са међународним дипломатама и представницима имао и неугодних ситуација, јер су неки долазили са условљавањима и захтјевима, али да је наилазио и на велико разумијевање према РС.

"Велики проблем представљају стереотипи из рата у којима су РС и Срби проблем и потребан је огроман напор да би се та слика мијењала. Ван земље су присутни јаки лобији који нама нису наклоњени и у игри је много новца, јер лобирање кошта", појаснио је Радојичић и додао да РС нема ту финансијску могућност.

Према његовим ријечима, тешко је предвидјети будућност БиХ и веома је важно да која год политичка елита буде владала у РС она мора инсистрирати на дугорочном интересу останка Српске, јер би централизација само изазвала нове подземне тензије које би прије или касније изазвале још веће проблеме него што то сада изазива овако децентрализована земља.

"Какав год би био расплет на овим просторима, он ће зависити и од међународних крупних интереса", оцијенио је Радојичић.

Радојичић је оцијенио да ОХР више није оно што је био у вријеме високог представника Педија Ешдауна, као и да је дио међународне заједнице тога свјестан и да јаки субјекти сматрају да га треба трансформисати, те да би идућа година могла бити кључна у одлуци о мандату међународне мисије у БиХ, након октобарских избора и након што ЕУ дефинише своје нове политике према БиХ.

Говорећи о резолуцији о Косову коју је Србија поднијела Генералној скупштини УН, Радојичић је рекао да одлуке које се тичу Косова представљају интерес великих сила.

Према његовим ријечима, РС је посебан случај који се не везује са Косовом, она гледа свој пут и своју ситуацију, базирана на Дејтонском споразуму који представља њен чврст ослонац.

"Подржавамо борбу и политику Србије која покушава да Косово и Метохију одржи у територијалном саставу, могу се десити ситуације у којима имамо различите ставове, али не видим могућност да дође до конфронтације Београда и Бање Луке на крупним питањима, јер нама суштински, дугорочно не могу бити различити интереси", нагласио је Радојичић.

Он је посјетио да конкретне резултате специјалних и паралелних веза са Србијом представљају мост на Рачи, Основна школа "Србија" на Палама, те многи други пројекти из области економије, просвјете, здравства, инфраструктуре, спорта и културе.

Радојичић, који је потпредсједник СНСД, сматра да ова странка и даље ужива највеће повјерење грађана, и да је опозиција, која је јако рано започела кампању за предстојеће опште изборе у БиХ, изгубила дах.

"РС је и у наредном периоду потребан стабилан парламент, коју ће чинити снажна скупштинска већина, јер су пред њом бројни политички и економски изазови", истакао је Радојичић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *