СНСД и СДС у Бијељини кренули у вербални рат

Било је јасно да главни «политички субјекти» у Бијељини не могу издржати више од пет дана кампање, а да се не острве једни на друге. Окидач је био протокол церемоније отварања моста преко Саве у Сремској Рачи, када међу званицама није било никог од представника општинске власти, док су позиве добили сви из општинског одбора […]

среда, 8 септембра, 2010 / 12:15

Било је јасно да главни «политички субјекти» у Бијељини не могу издржати више од пет дана кампање, а да се не острве једни на друге.

Окидач је био протокол церемоније отварања моста преко Саве у Сремској Рачи, када међу званицама није било никог од представника општинске власти, док су позиве добили сви из општинског одбора СНСД.

Пише: Марко Шикуљак

Бијељински начелник Мићо Мићић се ипак састао са предсједником Србије Борисом Тадићем, у приватном сусрету док је овај обилазио Бродац, родно мјесто своје мајке Невенке.

Мићић је након тога за БН телевизију похвалио ширину предсједника Тадића, а СНСД спочитао што је још једном партијско ставили испред јавног.

СНСД је потом реаговао саопштењем у коме је оштро интонирано да бијељински начелник не зна гдје му је мјесто и да жели да се кити туђим перјем, а у данашњој конференцији су изашли са оптужбама о опструкцијама локалне власти према пројектима које за грађане ради СНСД.

Како се (и ко) опструише?

Потпредсједник општинског одбора СНСД Бијељина Златан Лазаревић је тако оптужио начелника општине Бијељина Мићу Мићића да је изједначио функције начелника и предсједника изборног штаба СДС, и да је наредио начелницима одељења општинске административне службе да опструишу инфраструктурне пројекте које је СНСД покренуо у више мјеста у Семберији.

Истини за вољу, новинари у Бијељини муку муче да раздвоје шта је за градску, а шта за страначку хронику. Уз сваки пројекат који започиње општина иде и добар дио изборне листе СДС, рјеђе са страначким обиљежјима, ако ништа да би се појавили у кадру иза Мићића.

СНСД са друге стране марљиво сијече црвене траке у насељима која су добила асфалт и расвјету, али час се спомиње да је је за то заслужна Влада РС, а час сам СНСД (на данашњој конференцији су спомињани само радови које изводи СНСД), уз обиље страначких симбола, а без присуства других званичника, било општинских било владиних. Било би добро да се у СНСД рашчисти ко финансира радове које приписују странци, јер постоји озбиљна сумња да се након искуства Гаврила Бобара на локалним изборима 2008. године, неће залијетати са личним финансирањем радова.

Подпредсједник општинског одбора СНСД Златан Лазаревић је навео и примјере гдје се општинска власт опструише СНСД:

-У насељу Пучиле су прекинути радови на изградњи водоводне мреже, иако је проблем здравља грађана једно од најважнијих питања које треба ријешити у наредном периоду. Такође, грађани мјесне заједнице Бријесница су нам се обратили са проблемом неиспуњених обећаних привилегија на име изградње санитарне депоније у том мјесту. Грађани нису добили израду трафоа, уклањање старог сметљишта, асфалтирање три километра пута, као и уређење макадамског пута Бријесница – Хасе, иако је рок за то био у 2008. години.

Лазаревић је додао да ће општински одбор његове странке подржати становнике месних заједница Бријесница, Хасе и Доња Љељенча у намери да до обећаних уступака дођу двочасовним блокадама прилаза санитарној депонији, које су планиране од 17. до 22. септембра.

Мићић: Нема градње без дозволе

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић је одбацио оптужбе да општинска управа смишљено зауставља пројекте које финансирају друге организације и нивои власти. Мићић је узвратио оптужбом да СНСД пред изборе креће са радовима за које немају потребне дозволе или новац, па потом оптужује локалну власт због њиховог заустављања.

-Не могу одговорити шта се десило у конкретном случају прекида радова на Пучилама, али вјероватно је недостатак потребних дозвола. СНСД почињу са радовима само пред изборе, иако немају дозволе или новца да их заврше, па потом оптужују општинску власт. За све радове који се раде у Бијељини мора постојати дозвола, као што су добили за 60-ак пројеката и за које смо потписали уговоре – одговорио је Мићић на оптужбе.

Он је додао да у Бријесници није испоштован дио посла са електро-мрежом за који је задужена Електродистрибуција, док уређење и асфалтирање путева није завршено због тога што је извођач тих радова прекинуо посао.

– Извођач радова за путеве је урадио само пола посла и прекинуо радове, јер му се учиинило да је јефтино погодио посао и за то ћемо морати расписати нови тендер. Није завршена трафо станица и ту има кривице Електродистибуције, али ускоро ће сви ти послови бити завршени – рекао је Мићић.

Шта је држава, а шта јастуче

Било је занимљиво чути СНСД-виђење ситуације са отварања моста у Рачи/Сремској Рачи, неприсуствовању општинских званичника, као и присуствовању СНСД јастучета.

Главни дио протокола је саставила Влада Србије, додуше у сарадњи са Владом Српске, и до њих је ко је позван а ко није, док је и сам СНСД био у функцији гостију.

-Морам да напоменем да је Милорад Додик предсједник СНСД и да је најзаслужнији што је покренута иницијатива изградње моста на Сави. Мислим да нема ништа лоше у томе да се појавило обиљежје СНСД, јер је Додик предсједник СНСД – рекао је Лазаревић.

Након примједбе да је Додик предсједник и нечега што се зове Влада Републике Српске, уводничар конференције је додао да је у федералним медијима потенцирано да на самој церемонији "није било ознака државе БиХ, па је јастуче испало као компромисно рјешење".

Предсједница ОО СНСД Милица Марковић је додала да на згради центра за културу, који је се гради новцем свих грађана Бијељине, стоји застава СДС.

-Ми нисмо постављали питање због тога, зато што сматрамо да СДС нама није нека конкуренција нити мислимо да је нешто битан ни значајан, али је застава постављена да је виде сви грађани – истакла је Марковићка.

Било је новинара који су се питали каква се порука шаље младим и образованим људима који лијепе плакате, и шта они добијају заузврат, Марковићева је истакла да СНСД у свакој ситуацији помаже младим.

-Ми смо помогли да се 60 људи укључи у пројекат Први посао, посредовали смо у неким фирмама, нарочито у фирмама гдје су директори из СНСД, да их приме и да почну да раде. Помажемо када траже да направе одређена дружења и забаве, група наших омладинаца је у јуну били на седмодневном туристичком и едукативном путовању по Француској, Швајцарској и Њемачкој, тако да свима помажемо колико можемо, па и онима који нису чланови странке – рекла је Марковићева.Оставите одговор